Lovisa Lindh Foto: TT

Lindh fick OS-ackrediteringen i söndags – får ändå inte åka

Uppdaterad
Publicerad

Lovisa Lindh har visat fin form på 800 meter den senaste tiden och sprungit under två minuter flera gånger. Då hon fick OS-ackrediteringen i söndags räknade hon in en plats i Tokyo – men så blev det inte.

– Det har varit en av de värsta dagarna i mitt liv. Helt fruktansvärt faktiskt, säger hon till SVT Sport.

Lovisa Lindh har jagat en plats på OS i Tokyo länge och i söndags satte hon säsongsbästa med tiden 1.59,75 på Diamond League-galan i Stockholm. Efter det fick hon OS-ackrediteringen i handen, men nu får hon inte åka.

Tiden räcker för att hon ska kvala in enligt de internationella reglerna, men hon uppfyller inte Sveriges olympiska kommittés krav på att man ska kunna komma topp åtta på OS.

– Jag fick ett första nej igår och sedan har det varit en process under dagen där jag har fått vänta långa, långa timmar. Vi har gjort allt vi har kunnat, skickat statistik och sådant, för att försöka motivera varför jag ska behålla min plats, säger Lindh och fortsätter:

– Det känns helt fruktansvärt. Jag tror inte riktigt jag kan fatta det faktiskt. Jag fick faktiskt min ackreditering i söndags så någon personal på SOK eller någon var väl så säker att de prestationer jag gjorde senaste veckan skulle räcka. Jag fick min ackreditering och var helt säker på att jag skulle få ett ja, men så blev det ett nej istället. Jag är chockad.

Vad fick du för förklaring från SOK?

– Att de inte ser att jag kommer kunna vara med och fajtas om en topp åtta-placering.

Vad tycker du om det kravet?

– Jag tycker att det är helt orimliga gränser att ha. Jag förstår inte varför Sverige som är ett så pass litet land ska ha tuffare uttagningskriterier.

Du skriver på Instagram av du känner dig sviken av SOK, kan du utveckla?

– Jag har all rätt att vara med på OS. Jag har gjort det som skulle krävas i i princip alla andra länder i världen. Jag har presterat väldigt bra i år och på slutet har jag tagit årsbästa i de tävlingar jag har sprungit. Jag är på en nivå som jag inte har varit på sedan 2017 när jag slog svenskt rekord. Dessutom har jag erfarenhet från ett OS där jag slog personligt rekord två gånger. Jag har ingen förståelse för det här beslutet.

Hur tycker du att SOK har hanterat din situation?

– Jag har väldigt mycket tankar just nu, men det är absolut inte bra hur situationen har hanterats.

Årsbästa av Lindh (1 juli)

SOK:s uttagningskriterier

SOK:s främsta uppgift är att förbereda och leda det svenska deltagandet i OS med sikte på konkurrenskraftiga OS-trupper.

Sverige ska vara en framgångsrik idrottsnation med medaljkapacitet i många idrotter. Sverige tillämpar, i likhet med många andra länder, nationella kriterier för uttagningen till OS.

Grundkriteriet är att en aktiv, eller ett lag ska ha visat resultat för och att man kan konkurrera om en topp-8 plats för att bli uttagen.

En lovande aktiv på väg mot sitt första OS kan tas ut på det så kallade Framtidskriteriet om denne bedöms kunna prestera toppresultat vid nästkommande OS. Utvärderingar visar att OS-erfarenhet och rutin är bra investering för framtiden.

Källa: sok.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.