Foto: Bildbyrån

Lovisa Lindh får ingen OS-plats: ”Skäms över deras beteende”

Uppdaterad
Publicerad

800-meterslöparen Lovisa Lindh, 29, blir inte uttagen till OS i Tokyo av Sveriges olympiska kommittén. Det trots att hon har det som krävs enligt det internationella friidrottsförbundet.

– Jag har absolut ingen förståelse för det här beslutet. Jag skäms över deras beteende, skriver Lindh på Instagram.

Lovisa Lindh har sprungit under två minuter på 800 meter tre gånger den här säsongen och visat en stigande form inför OS i Tokyo. Men Sveriges olympiska kommitté, som har ett krav på att man ska kunna komma topp åtta på OS, väljer att inte ta ut henne till de olympiska spelen.

Då riktar hon skarp kritik mot SOK.

”Jag har aldrig känt en så här stor besvikelse förr. Tokyo har varit min största motivation i fem år(...) Att bli sviken av mitt förbund/kommitté gör mer ont än alla stressfrakturer tillsammans.”, skriver hon bland annat på Instagram.

”Det är hjärtskärande att acceptera att jag är tillräckligt bra för att tävla på mitt andra OS, men att mitt eget land inte låter mig göra det. Jag har absolut ingen förståelse för det här beslutet. Jag skäms över deras beteende. Men oavsett hur mycket hat jag känner just nu så är min kärlek till sporten större och den kommer förhoppningsvis att vinna.”

ARKIV: Här springer Lindh årsbästa

SOK:s uttagningskriterier

SOK:s främsta uppgift är att förbereda och leda det svenska deltagandet i OS med sikte på konkurrenskraftiga OS-trupper.

Sverige ska vara en framgångsrik idrottsnation med medaljkapacitet i många idrotter. Sverige tillämpar, i likhet med många andra länder, nationella kriterier för uttagningen till OS.

Grundkriteriet är att en aktiv, eller ett lag ska ha visat resultat för och att man kan konkurrera om en topp-8 plats för att bli uttagen.

En lovande aktiv på väg mot sitt första OS kan tas ut på det så kallade Framtidskriteriet om denne bedöms kunna prestera toppresultat vid nästkommande OS. Utvärderingar visar att OS-erfarenhet och rutin är bra investering för framtiden.

Källa: sok.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.