Melker Svärd Jacobsson Foto: Bildbyrån

Svärd Jacobsson: ”Som att någon står och hånar en”

Uppdaterad
Publicerad

Stavhopparen Melker Svärd Jacobssons årsbästa har räckt för att vara bland de åtta främsta i fyra raka OS-finaler. Topp åtta är också SOK:s krav för att ta ut idrottare till OS – ändå får Svärd Jacobsson inte åka.

– Jag fattar inte vad det är för poäng med att fortsätta kämpa när det inte räcker med att leva upp till deras krav, säger han till SVT Sport.

Melker Svärd Jacobsson, 27, har ett årsbästa på 5,65 meter. Det är 15 centimeter under den internationella OS-kvalgränsen men via rankning har han ändå blivit erbjuden en OS-plats av det internationella friidrottsförbundet.

Den har Sveriges olympiska kommitté i sin tur tackat nej till med hänvisning till deras uttagningskriterier där grundkriteriet är att man ska kunna konkurrera om en topp åtta-placering för att bli uttagen.

– Vi har fått direktiv om att det är 5,80 som gäller för att kvala till OS, utan någon bakgrund till varför det är det. Vi hävdar att det inte krävs 5,80 för att vara topp åtta. Det finns inga belägg för att det skulle vara kvalgränsen, säger Svärd Jacobsson till SVT Sport.

Om man ser till de senaste mästerskapen stämmer Svärd Jacobssons uppfattning. De fyra senaste OS-finalerna har man inte behövt hoppa högre än hans årsbästa 5,65 för att sluta bland de åtta främsta. Det samma gäller alla världsmästerskap på 2010-talet utom det senaste i Doha 2019.

”Helt värdelöst”

SOK ville se ett 5,80-resultat på någon av Diamond League-galorna i Oslo eller Stockholm. Det lyckades Svärd Jacobsson inte med.

– Det är helt värdelöst verkligen. Det är som att någon ska stå och håna en, stå och skratta en upp i ansiktet. Det är helt obegripligt att man kan sköta det på det sättet.

– Jag tycker att ett litet land som Sverige borde vara stolt över att kunna skicka en stor trupp till OS. Ta fotbolls-EM nu. Sverige är inte rankat topp åtta där, de blir inte topp åtta heller, men det blir ändå folkfest varje gång de spelar.

KLIPP: Här firar Duplantis med en segerkyss (4 juli)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.