Duplantis försökte på världsrekordet – missade igen

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags försökte Armand Duplantis höja sitt eget världsrekord i stavhopp till 6,19 men missade. I dag gjorde han på nytt försök att förbättra världsekordet men missade igen. Han fick nöja sig med att ha förbättrat sitt eget stadionrekord till 6,02 som blev segerhöjden på ett sommarvarmt Stockholms Stadion med fina förhållanden.

– Det var ganska nära och jag önskar att jag kunde ha gjort bättre försök på mina två sista försök där jag tappade tekniken, säger Duplantis.

Startfältet höll OS-finalklass och gav ett lovande besked inför mästerskapen om en knapp månad.

– Alla var här i dag och jag hoppas att det var ett smakprov på OS-finalen. I så fall blir jag väldigt nöjd med den. Det var ju på min hemmaplan, säger Duplantis till SVT Sport.

Han ville visa upp sig från sin bästa sida för publiken som äntligen var tillbaka på friidrotten och gav en härlig inramning.

I det första försöket på världsrekordet 6,19 rev Duplantis på vägen upp. Han har det nuvarande på 6,18 från innesäsongen förra året, vilket även räknas officiellt utomhus. Det andra försöket var misslyckat och Duplantis avbröt hoppet på väg upp mot ribban.

Lång diskussion med föräldrarna på innerplan

Han hade sedan en lång diskussion med föräldrarna och tränarna Greg och Helena på innerplan inför sitt sista försök. Även det tredje och sista försöket var misslyckat och avbrutet på väg upp mot ribban.

– Jag vet vad jag måste göra för att slå rekordet och jag vet att jag kan göra det, säger Duplantis som bytte stavar men fick problem med vinden som blåste starkare.

– Men jag har ett bra självförtroende och går jag ut och gör det jag vet att jag kan kommer det att bli bra, säger Duplantis.

Under rekordförsöken var all uppmärksamhet riktad mot Duplantis som coachades av Sam Kendricks vid ansatsbanans början och Renaud Lavillenie som höll koll på vindförhållandena. Efteråt pussades han med flickvännen på läktaren. 6,02 är en centimeter bättre än Duplantis stadionrekord från förra året.

Före tävlingen fick han ta emot Jerringprisskålen av Radiosportens expert Miro Zalar.

KLIPP: Duplantis firar med en kyss

Duplantis schema: – stod över, 0=klarad höjd, X=missad höjd

5,62 0

5,72  –

5,82 0

5,92 0

6,02 0

6,07  –

6,19  XXX

Resultat:

1) Armand Duplantis, Sverige, 6,02

2) Sam Kendricks, USA, 5,92

3) Renaud Lavillenie, Frankrike, 5,92

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.