Lovisa Lindhs resultat i Frankrike kan öppna för OS. Foto: Bildbyrån

Lindhs snabba lopp kan öppna för OS

Uppdaterad
Publicerad

Lovisa Lindh sprang under två minuter för första gången på fyra år på 800 meter, under tisdagskvällens tävlingar i franska Montreuil.

Det kan öppna upp för chansen att komma med till Tokyo-OS.

– Mycket är upp till SOK, och hur de ser på hennes möjligheter, säger svenske förbundskaptenen Karin Torneklint till SOK.

Och frågar man Karin Torneklint, så ska Lovisa Lindh få chansen på OS.

– Absolut. Jag tycker att hon ska få komma tillbaka och få chansen att ta sig till final i Tokyo, säger Karin Torneklint.

Lindh, som de senaste säsongerna har haft stora problem med skador, verkar vara på väg tillbaka till den form som tog henne till semifinal vid OS i Rio 2016.

”Imponerande och roligt”

Hennes resultat i Montreuil på 1.59, 87 är bara 37 hundradelar från OS-kvalgräsen.

– Det är så imponerande och roligt att hon är tillbaka i den formen, efter så många år med problem. Det är magiskt bra, säger Karin Torneklint.

Även om Lindh inte når OS-kvalgränsen tidsmässigt, kan hon ändå få en inbjudan till OS, tack vare sin ranking.

– Allt är ganska komplext. Hon ligger bra till rankingen, så hon skulle kunna få en inbjudan utifrån det. Hon har väldigt bra med poäng, så det borde räcka reda nu. Men mycket handlar om vad SOK anser, och ger henne för möjligheter, säger Karin Torneklint.

”Har den taktiska förmågan”

Lindh ligger i dagsläget 37:a på världsrankinen på 800 meter. 48 platser finns tillgängliga på distansen i OS.

– Men då ska man också veta att många av dem som ligger före henne på rankingen har resultat från 2019, och kanske inte ens försöker kvala in på 800 meter längre. Exempelvis Caster Semenya som toppar rankingen, har uttalat att hon inte kommer springa 800 meter på OS, säger Karin Torneklint.

Torneklint tror att Lovisa Lindh fortfarande har kapaciteten att prestera bra på ett OS.

– Om hon kommer med till OS, kan hon absolut ta sig vidare. Hon har mycket mästerskapsrutin och loppen där går oftast inte lika fort, utan handlar mycket om taktik. Och den taktiska förmågan har hon också, säger Karin Torneklint.

ARKIV: Tre frågor om friidrottarnas OS-chanser (26 september 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.