6,17 nytt världsrekord av Duplantis

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis slutförde uppdraget med att sätta nytt världsrekord 6,17 i stavhopp i polska Torun i kväll.

– Det är bara en galen känsla. Jag har velat det här hela mitt liv, säger Duplantis till SVT Sport.

Efter det svenska rekordet 6,00 i tisdags och de fina försöken på 6,17 jagade Armand Duplantis nya höga höjder i stavhoppet i Torun. Han knöt ihop säcken den här kvällen. Han klarade den nya världsrekordhöjden 6,17 i andra försöket och det var extas i hallen.

Han har drömt om att sätta världsrekord sedan han var tre år. Nu gick det fyra dagar efter att han fått smak med de fina försöken på 6,17 i Düsseldorf.

– Jag har velat det här sedan jag var tre år, jag ville ha det här ögonblicket. Man vet inte hur ögonblicket kommer att kännas när det väl inträffar, det är ett sådan surrealistiskt galet ögonblick, jag bara flyter omkring i luften. Jag är i sjunde himlen, det finns inga ord, säger Duplantis ännu upprymd efter rekordhoppet.

INTERVJU: ”Det här har jag drömt om hela livet”

Du var så nära i Düsseldorf. Kände du att du hade det i dig i dag?

– Ja, jag visste att jag hade en bra chans, hehe.

Du rev första försöket med knäna. Vad hade du för känsla då?

– Jag hade två försök till och ett av dem skulle lyckas.

”Galet eftersom det är så tidigt på året”

Nu är du världsrekordhållare. Berätta mer om dina känslor just nu!

– Det är det här jag drömt om. Nu är jag här. Det är så galet eftersom det är så tidigt på året. Det är ett så viktigt år med OS som kommer senare under säsongen i augusti. Jag måste fortsätta att hålla fokus, kyla ner mig och komma tillbaka till jorden igen. Jag får fortsätta att hålla fokus på tävlingarna som kommer nästa vecka och veckan efter den. 

Kan du hoppa högre?

– Så klart, säger Duplantis och himlar med ögonen.

– Jag tror inte att jag står på topp som 20-åring, säger Duplantis med ett leende.

Han blev omkramad av sina medtävlare och rusade bort till sin mamma Helena på läktaren och hade kramkalas. Det var en onemanshow och allt ljus och uppmärksamhet hamnade på svensken. 

Ribban fick en liten touch på vägen ner men det var ingen större darrning. Duplantis skrek rätt ut och trodde knappt att det var sant när han slagit i mattan. Efter ett tag fick han en blomsterbukett i handen och hissades av andra aktiva. Sedan poserade han vid resultattavlan som visade ”6,17 WR”.

Duplantis gjorde bara sex hopp i kväll innan rekordet var hans.

Samtidigt satte en av de bästa vännerna på touren, amerikanen Sam Kendricks nytt USA-rekord inomhus med att hoppa 6,01 i franska Rouen vid en specialgala för stavhopp med en uppbyggd ansatsbana.

– Grattis till världsrekordet Mondo, vilken fantastisk kväll för stavhopp, säger Kendricks i en videosekvens på sitt Instagram.

Avslutade hoppandet efter rekordet

Duplantis gjorde inga mer hopp efter sitt rekordhopp. Det förra inomhusvärldsrekordet hade Renaud Lavillenie med 6,16 från 2014. Bästa resultatet utomhus har Sergej Bubka på 6,14, en notering från 1994. Stavhopp är speciellt i de officiella statistiklistorna. Duplantis 6,17-hopp räknas även som världsrekord alla kategorier, alltså även utomhus. 

Det första försöket på 6,17 var nära men han rev med knäna på vägen upp, inte lika nära som det andra hoppet i Düsseldorf. Duplantis fick göra sina försök mellan finaler på 60 meter som presenterades ganska utförligt. Det gjorde att det gick ganska lång tid mellan rekordförsöken. 

Duplantis var ruggigt högt över i sin ingångshöjd 5,52 och verkade inte alls sliten efter Düsseldorf i tisdags. Det gick nästan lika lätt äver 5,72 där han var ensam kvar i tävlingen. När han gled över 5,92 siktade han på att förbättra sitt eget svenska inomhusrekord med en centimeter till 6,01, vilket klarades med lätthet. Sedan stod han och stirrade stint mot 6,17 igen. Det gick vägen i en magisk kväll i mellersta Polen.

Duplantis höjder i Torun:

5,52 0 

5,62  – 

5,72 0 

5,82  –  

5,92 0

6,01 0

6,17  X0

0 = klarad höjd, – = avstod, X = rivning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.