David Nilsson tränar med hyperoxi – en träningsmetod som SOK förbjudit för aktiva inom Topp- och talangprogrammet. Foto: SVT

Löparstjärnan David Nilsson tränar med syrgas – trots SOK:s förbud

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2016 har SOK haft ett förbud mot träning med hjälp av syrgas.

Men löparstjärnan David Nilsson, som inte ingår i Topp- och talangprogrammet, tränar med det ändå.

– Att SOK inte riktigt har den senaste kompetensen står ju ganska tydligt, säger han.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har haft ett förbud mot hyperoxi, det vill säga träning med extra syrgastillförsel, för deltagarna i Topp- och talangprogrammet sedan 2016.

Man motiverade beslutet med bland annat orden ”Användning av hyperoxi i träning och tävling strider mot idrottens idé och de olympiska värderingarna. Metoden ger en skev bild av det idrotten vill stå för och skickar fel signaler till idrottande barn och ungdomar samt till allmänheten”.

Kritiserar SOK

Trots det har löparstjärnan David Nilsson, som slog svenskt rekord i maraton 2019, tränat med hjälp av hyperoxi sedan förra hösten. Och han är kritisk till SOK:s motivering.

– Det där är ju bara sammansatta meningar som inte har någon betydelse. Och om SOK inte kan modernisera sin verksamhet vilket vi ju har märkt, så får ju det stå för dem. Det är tråkigt att man inte kan ligga främst i ledet och hjälpa landets egna idrottare att nå så långt som möjligt. Att SOK inte riktigt har den senaste kompetensen står ju ganska tydligt, säger han i Uppdrag Granskning och SVT Sports serie ”Idrottens gränsland”.

”Djup kompetens”

Men Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK, står fast vid den motiveringen när SVT berättar om Nilssons träning och hans ord för Reinebo:

– Jag vet inte vad David Nilsson gör eller hur han tränar. Han är inte med i våra Topp- och talangprogram. Men vår policy bygger absolut på både senaste uppgifter och en djup kompetens i frågan. Vi har ett nätverk utav experter på olika områden som är väldigt ense i det, så jag håller inte med, säger han.

”Vad är syftet?”

Reinebo gör till och med en jämförelse med dopning.

– Vad är syftet? Vad är syftet? Alltså, syftet med hög höjd är att du ska kunna förbereda dig för tävling på hög höjd. Därför att nu åker du skidor på 1700 meter, då måste du kunna förbereda dig för det. Men det andra, varför? Vad är syftet med det? Det enda syftet är att man tror att man blir bättre? Och vad är det? Det är dopning.

Men det håller inte David Nilsson med om:

– Nej, haha. Då skulle man kunna säga att allting som är att gå upp ur sängen en morgon är att förbättra sin prestation, säger han, och fortsätter:

– Allting, alltså rena träningspass är ju dopning i så fall.

LISTA: Tre saker ur ”Idrottens gränsland”:

Även höghöjdstält OS-förbjudna

SOK motiverar delvis sin policy med att IOK (Internationella olympiska kommittén) har ett förbud mot att använda hyperoxi under OS. IOK:s förbud gäller även höghöjdstält och höghöjdskammare, men när det gäller dessa resonerar SOK annorlunda.

– Hyperoxi och höghöjdsträning är två helt skilda saker. Det ena är naturligt, och det andra är inte naturligt. Det ena är medicinsk risk, och det andra är inte en medicinsk risk.

”Varit på tapeten”

Men hur är det med de medicinska riskerna? Daniele Cardinale, som är forskare på Gymnastik och Idrottshögskolan i Stockholm, har studerat syrgastillförsel fungerar, och dess effekt i samband med träning.

– Det (riskerna) har varit på tapeten, och jag försökte faktiskt läsa mig in på området, och det inte finns någon uppenbarlig risk att använda det, säger han, och berättar vidare:

– Det finns väldigt lite som skulle indikera att det skulle vara någon negativ effekt på hälsan.

Tre saker ur granskningen ”Idrottens gränsland”

Se dokumentärserien ”Idrottens gränsland”

Hyperoxi och de olika förbuden

Vad är hyperoxi?

Hyperoxi används vid träning för att tillföra en onormal mängd syre. Inandningen av extra syre gör att syretransporten till musklerna ökar. Metoden är omdiskuterad men finns inte med på internationella antidopningbyrån Wadas lista över dopningsklassade preparat och metoder.

Träning med hyperoxi har anor långt tillbaka i tiden. Redan Roger Bannister, som 1954 blev den förste att springa en engelsk mil under fyra minuter, använde sig av det. I modern tid har bland annat Finlands landslag i längdskidor och Frölundas hockeylag använt sig av det.

IOK:s förbud under OS

Internationella olympiska kommittén skickar inför varje OS ut regler om vilka medicinska och vetenskapliga preparat och produkter som är förbjudna att ta in i OS-byn och använda under OS-perioden.

På den listan finns både syrgasbehållare, höghöjdstält och höghöjdskammare med.

SOK:s förbud mot metoden

Sveriges olympiska kommitté införde 2016 ett förbud för aktiva i SOK:s Topp- och talangprogram att använda hyperoxi i träning och tävling. Något förbud mot höghöjdstält eller höghöjdskammare har dock inte SOK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.