Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Makarna Klüft tillbaka i svensk friidrott

Uppdaterad
Publicerad

Carolina Klüft och Patrik Klüft är tillbaka inom svensk friidrott. Det framgångsrika friidrottsparet har fått i uppdrag att leda en stor svensk satsning på unga talanger med framtida OS som mål.

”Denna resan har börjat och vi är supertaggade”, skriver Patrik Klüft på sociala medier.

Friidrottens olympiska offensiv heter satsningen som  Svensk Friidrott och SOK nu sjösätter.  Den ska ”hjälpa juniorer att nå världselit för seniorer”

Satsningen vänder sig till aktiva med tränare som har ambitionen att ta steget från juniorelit till världselit för seniorer.

– Vi hoppas kunna stötta framtidens friidrottare till att lyckas på idrottsbanan och samtidigt må bra som individ och känna sig trygg i laget. Vi hoppas att våra erfarenheter både som aktiva själva och ledare i olika sammanhang ska kunna vara till nytta för aktiva i denna satsning, säger Carolina Klüft i ett pressmeddelande.

En stor del i satsningen blir de två utlandsläger som kommer att arrangeras varje år. Aktiva och tränare som ingår i Friidrottens olympiska offensiv kommer att åka på två utlandsläger per år tillsammans med aktiva som tillhör SOK:s stödprogram Topp och Talang.

Just nu anordnas det första lägret när etablerade svenska världsstjärnor laddar tillsammans med de blågula framtidsnamnen i Bar, Montenegro.

Det kommer dessutom att erbjudas utvecklingsträffar samt uppföljning och stöd i Sverige. De som är med i gruppen får ta del av SOK:s resursteam med kostrådgivare, prestationspsykologer och träningsrådgivare.

”Ska bli himla kul”

Slutmålet är att optimera de aktivas möjligheter för att nå sin fulla potential med en vision om medaljer på framtida OS, uppger friidrottsförbundet.

Och tyngre namn att leda denna satsning är svårt att hitta. OS-guldmedaljören Carolina Klüft tillsammans med sin make, fd stavhopparen, Patrik Klüft. Carolina Klüft är en av Sveriges mest framgångsrika friidrottare genom tiderna, framför allt i mångkamp, med ett OS-guld, fyra VM-guld (varav ett inomhus), fyra EM-guld (två inomhus)och 20 SM-guld (tre inomhus). Hon har dessutom vunnit såväl Jerringpriset som Bragdguldet.

”Det är med stor tacksamhet vi är här tillsammans med Sveriges främsta friidrottare på junior och seniorsidan. Det ska bli så himla kul och få vara en del av svensk friidrott igen efter så många år”, skriver Patrik Klüft på sociala medier.

– Jag är så glad att få in Carolina och Patrik som ledare. De står för så mycket kompetens och engagemang, säger nye förbundskapten Kajsa Bergqvist,

För att komma med i gruppen ska man ha placerat sig topp-8 under säsongen 2021 på EM eller VM för ungdomar (plus två extra platser). De som kommit med i gruppen är garanterade plats i två år om den aktiva fortsätter att satsa.

MER FRIIDROTT: Armand Duplantis vann VM-guld (20 mars)

De här unga talangerna ingår i Friidrottens olympiska offensiv

Maja Åskag

Gabriel Wallmark

Wilma Nielsen

Jacob Thelander

Elvira Tanderud

Hanna Karlsson

Olle Hübert

Sharmarke Ahmed

Emil Millán de la Oliva

Johan Claesson

Leo Zikovic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.