Foto: Bildbyrån

Mamma Helena Duplantis såg rekordet i USA: ”Supertråkigt”

Uppdaterad
Publicerad

I vintras var Armand Duplantis mamma Helena på plats på båda ”Mondos” världsrekord.

Rekordnoteringen utomhus fick hon däremot se på tv – med ett störande ljud i bakgrunden.

– Det var ett himla borrande, haha, säger hon.

Armand Duplantis mamma Helena är, tillsammans med pappa Greg, tränare för Armand Duplantis.

Ingen av dem var dock på plats i Rom när 20-åringen i kväll klarade 6,15 och därmed blev den som hoppat högst genom tiderna utomhus.

Helena, som var på plats vid båda världsrekodet, såg istället hoppet hemma i amerikanska Louisiana framför tv:n.

– Det var ju supertråkigt, haha. Det var kul att se så bra hoppning, men jag kan ju inte säga att det är så kul att se på tv om man jämför med att vara där, säger hon med ett skratt.

”Inte så jättebra”

Helena Duplantis var tveksam till rekordmöjligheterna i början av tävlingen.

– När jag såg videon från uppvärmningen var känslan sådär... Det var lite motvind och de första hoppen på uppvärmningen var inte jättebra. Och på 5,85 gick han ju liksom framför ribban. Men när jag såg sexmetershoppet så tänkte jag att 6,15 nog skulle kunna gå i dag. Och det första försöket på 15... Då såg man att han hade det i kroppet, säger hon.

Och när han sen tog det i andra försöket, hur lät det och såg ut hemma hos familjen Duplantis då?

– Det var ju bara jag och dottern hemma, och så håller vi på och fixar några ruttna dörrar hemma, så det var ett himla borrande, haha. Men det var bara glädje!

”Känns skönt för honom”

Hela utomhussäsongen har varit en lång jakt på att klara 6,15. Helena Duplantis bekräftar att detta betyder mycket för hennes son.

– Det känns skönt för honom, tror jag. Han har pratat om det i ganska många månader. Det har varit kul att ha något mål här i sommar eftersom det har blivit en sån konstig säsong. Och det känns skönt att avsluta utomhussäsongen med bra flyt och bra hoppande.

”Börjar ju bli ganska högt”

SVT Sports expert Kajsa Bergqvist tror att Armand Duplantis kan ta 6,25 inom en ganska snar framtid, och det är något som Helena Duplantis absolut tror är möjligt.

– Ja, med perfekta förhållanden och anläggningar så tror jag inte att det är omöjligt. Men det börjar ju bli ganska högt. Centimetrarna kommer inte bara av sig själv, utan det kommer att bli lite jobb också. Lätt kommer det inte att bli, men jag tror inte att det är omöjligt, säger hon.

KLIPP: Här blir Duplantis bäst någonsin utomhus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.