Lelisa Desisa vann VM-guld i maraton före sin landsman Mosinet Geremew. Foto: Bildbyrån

Desisa vann etiopisk spurtduell – tog maratonguld

Uppdaterad
Publicerad

Svensken Adhanom Abraha inledde maratonloppet på VM i Doha offensivt, men till slut handlade det hela om några av de mest meriterade löparna. Etiopiern Lelisa Desisa spurtade ner sin landsman Mosinet Geremew och tog VM-guld. Adhanom Abraha blev 28:a.

– Det var ett väldigt bra lopp och väldigt varmt, säger Abraha till SVT Sport.

Paraguayanen Derlys Ayala skapade sig ett rätt så rejält försprång direkt i början och höll sig länge cirka en minut före de övriga. En av få som försökte jaga ikapp honom ett par gången var svensken Adhanom Abraha, men det lyckades inte.

– Vi hade sagt åt honom att börja lite långsammare, men nu är det så här, sade friidrottsförbundets kommunikationsansvariga Hillevi Thor i en intervju med SVT Sport under loppet.

Med knappt halva sträckan avverkad kom ändå flera av förhandsfavoriterna ikapp och förbi Ayala och då skruvades också tempot upp rejält av en handfull löpare.

Det var från och med då fram till slutet som ganska många löpare bröt loppet på grund av värmen. Trots att man sprang på natten var det cirka 30 grader varmt.

Britt med majestätisk avslutning

Mot slutet var det en kvartett med Lelisa Desisa, Amos Kipruto, Mosinet Geremew och Stephen Mokoka som såg ut att göra upp om segern, men britten Callum Hawkins kämpade sig ikapp och plötsligt var de fem.

Han drog upp tempot direkt och Mokoka släppte. Men med ett par kilometer kvar orkade han inte och till slut blev det en etiopisk duell mellan Desisa och Geremew som Desisa vann i spurten. Bronset gick till Kipruto och Hawkins fick den snöpliga fjärdeplatsen precis som på hemmaplan i London för två år sedan.

– Det var väldigt varmt, men det visste jag att det skulle vara. Jag var perfekt förberedd. Jag kontrollerade loppet och sparade krafter för att vinna, säger Desisa i en intervju efter loppet.

Segertiden skrevs 2.10,40 och Desisa är den tionde raka VM-guldmedaljören som kommer från ett afrikanskt land.

”Han var lite ivrig”

Abraha höll ändå ihop löpningen rätt så bra och kom i mål som 28:a. Sju minuter och 17 sekunder efter segraren.

– Det är en bra tid och en bra placering. Han var lite ivrig som vanligt, men det är bra, säger SVT Sports expertkommentator Mustafa Mohamed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.