Foto: Skärmdump

Mustafa Mohamed nära sitt svenska rekord – på en flygplats

Uppdaterad
Publicerad

42-årige Mustafa Mohamed satsade mot en OS-plats i ett maratonlopp på Twente flygplats i Nederländerna. Han gjorde ett bra lopp, men tröttnade lite på slutet och kom i mål en minut från sitt eget svenska rekord.

– Jag är lite besviken, säger Mohamed till SVT Sport.

Det var i en speciell omgivning på Twente flygplats som ett maratonlopp arrangerades för att löpare skulle jaga OS-kvalgränser. Bland dem fanns Mustafa Mohamed, men för att det skulle lyckas krävdes ett rejält personligt rekord.

Mohamed var länge på väg mot en tid under 2,10, under hans egna svenska rekord, men på slutet tröttnade han och till slut kom han i mål på 2.11,09. Tiden är svenskens näst bästa i karriären och den räckte till en femtondeplats.

– Jag ville spänna bågen och slå mitt svenska rekord. Jag hade rätt fart till sista fem då jag blev för trött. Jag är lite besviken för att jag inte klarade målet, men samtidigt är jag nöjd för att jag gjorde min näst bästa tid någonsin, säger han.

”Får se om de tar ut mig på framtidskriteriet”

Sveriges olympiska kommittés nomeringsgräns ligger på tuffa 2,08 och nu tyder allt på att det inte blir några svenska herrmaratonlöpare på OS i Tokyo.

Både Mustafa Mohamed och David Nilsson har klarat den internationella OS-kvalgränsen, men inte SOK:s nomineringsgräns.

– Det är tråkigt att vi har tuffare än andra. Det var löpare som sprang lika snabbt som mig, men som blev jätteglada eftersom de får springa OS. Vi får se om de tar ut mig på framtidskriteriet, skrattar 42-årige Mohamed.

Hur ser du på OS nu, känns det kört?

– Jag vet inte hur de tänker. När jag pratade med SOK innan sade de 'spring så fort du kan så får vi göra en bedömning sen'. Det var det jag gjorde så nu får de göra sin bedömning.

Kipchoge imponerade

Segrare på flygplatsen blev den kenyanske storstjärnan Eliud Kipchoge som 2.04,30. Han har vunnit 12 av sina 14 senaste maratonlopp.

Den andra svensken i tävlingen, Hanna Lindholm, öppnade snabbt men kroknade och bröt tävlingen efter 30 avverkade kilometer.

Tidigare i veckan fick Carolina Wikström en OS-biljett och just nu är hon enda svenska maratonlöpare som ska till OS.

SVT Sport har sökt SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.