Stewart McSweyn i kamp med Kalle Berglund på 1500 meter vid VM i Doha förra året Foto: TT

Märkliga säsongen: Avslutades med världsårsbästa på engelska milen

Uppdaterad
Publicerad

Den märkliga pandemisäsongen i friidrott avslutades på ett annorlunda sätt. I Australien noterade Stewart McSweyn världsårsbästa på engelska milen (1609 m) med att springa på 3.50,61. 

Därmed underskred han den australiske landsmannen Matthew Ramsdens världsårsbästa från Milano i september, då denne sprang på 3.51,23.

Det är även den snabbaste tid som noterats i Australien på distansen. Loppet i tisdags löptes på en liten landsortsarena i ett somrigt Penguin på Tasmanien nära McSweyns hem på King Island. Han hade hare upp till 800 meter, 1.52, och löpte sedan solo och vann med 19 sekunder. 

Corona och idrott

– Jag kände mig laddad. Jag är ju en tasmanier. Nordvästkusten är där jag växte upp så jag ville komma hit och springa och jag är glad att jag kunde göra det i år, säger McSweyn, enligt internationella friidrottsförbundet.

Tävla i Sverige i somras

McSweyn, som tävlade i Stockholm och Göteborg i somras, sprang inför en publik som inte alls höll avstånd och där ingen på tillgängliga videoklipp använde munskydd.

Efter turnén i Europa återvände McSweyn, efter två veckors väntan i London, till Australien sent i oktober och satt i karantän två veckor i Brisbane, en tid som användes till universitetsstudier.

McSweyn har slagit igenom i år och har Tokyo-OS som det stora målet nästa säsong.

– Jag sprang som bäst när OS skulle ha avgjorts och kommer förhoppningsvis att göra det igen 2021, säger McSweyn som springer allt från 1500 till 10000 meter med stor framgång. Huvudfokus ligger på 1500 meter där han noterat 3.30,51 och var världsfemma den gångna säsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet