• Viktigt meddelande:

    Det är ett gasutsläpp i bussdepån på Skottvägen i Örebro. De som befinner sig på platsen uppmanas att stanna inomhus eller utrymma området. Läs mer

Elaine Thompson höll formen efter det tuffa OS-programmet och vann 100 m i Lausannes DL-gala 25 augusti 2016 på utmärkta 10,78. Foto: TT.

Mästaren Elaine Thompson – i Bolts skugga

Uppdaterad
Publicerad

Medan Usain Bolt varit i Australien och gjort säsongsdebut har hans kvinnliga motsvarighet rullat igång säsongen hemma på Jamaica. Den dubbla OS-mästaren från Rio, Elaine Thompson, ligger rätt inför säsongens stora mål, VM i London till sommaren.

Thompson vann 100 och 200 m i Rio och och tog silver i 4x100 m medan Bolt tog tre guld på dessa distanser. Medan Bolt har valt bort 200 m till VM, en distans som sliter hårdare och hårdare på honom, går Thompson för en trippel igen.

– Som dubbel OS-mästare är det mig som man jagar den här säsongen, det är mig de andra vill slå. Jag har ett knappt övertag mot de andra men alla tränar ju och de andra vill också vinna så för mig gäller det att jobba hårt. Att jag är dubbel OS-mästare betyder inte att det ger mig fördelar utan jag måste behålla mitt fokus, säger 24-åringen till jamaicanska medier och lyfter framför allt upp att hennes vinster i Brasilien gett henne ökat självförtroende, en nog så viktig faktor.

Många minns när Usain Bolt efter en svag inledning på säsongen 2015 psykade ner världsettan Justin Gatlin vid världsmästerskapen i Peking och vann tämligen enkelt.

Sänkt sig från 11,41 till 10.70 på tre år

Thompson var en okänd utövare som 2013 sprang 100 meter på 11,41 och är nu nere på 10,70. Och det finns utrymme för förbättringar.

– Jag har utvecklats men det finns utrymme för ytterligare förbättringar, funderar Thompson.

Nyligen gjorde hon säsongsdebut med att springa 60 meter utomhus hemma i Montego Bay på 7,02, vilket var ett personrekord med 0,02. Noterbart är att världens bästa inomhustid den här säsongen är på 7,07.

– Det känns bra och träningen flyter på, säger Thompson som ser fram emot stafettvärldsmästerskapen ”World Relays” på Bahamas 22-23 april.

– Jag ser fram emot stafettävlingen. Jag har aldrig varit där och det ska bli kul, det är en häftig tävling. Så fort ett jamaicanskt ska tävla så kommer kommer det att gå undan, säger Thompson.

Med Thompson på sista sträckan är det ingen tvekan om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer