Melwin Lycke-Holm, Kils AIK, jublar under SM på hemmaplan i Karlstad. Foto: Bildbyrån

SM-brons och personbästa för 14-årige Melwin Holm

Uppdaterad
Publicerad

Höjdhopparen Melwin Lycke Holm, son till legendaren Stefan Holm, tog i dag medalj redan i sitt första senior-SM.

Den 14-årige talangen slog till med tre personliga rekord när han knep bronset med 2,09.

– Jag är helt chockad, säger han till SVT Sport.

Först tangerade Holm, som fyller 15 i oktober och är hela SM:s yngste deltagare, sitt tidigare personbästa på 2,05 i det andra försöket. Han klarade med god marginal till ribban och SVT:s expert Kajsa Bergqvist beskrev det som ”ett 2,10-hopp”.

Succén fortsatte när Holm klarade 2,07 redan i det första försöket. En höjd som hade räckt till SM-medalj i fjol.

– Det är en fröjd att se honom hoppa. Det är riktigt imponerande och han är ett stort höjdhoppslöfte även om han fortfarande är ung och mycket kan hända på vägen, säger Kajsa Bergqvist.

Efter två misslyckade försök på 2,09 hade Holm kniven mot strupen. Han låg i det skedet tvåa. Då slog han till med sitt tredje personbästa för dagen.

Sprudlande av glädje sprang han fram och kramade om sin pappa och tränare Stefan Holm på åskådarplats.

På 2,11 rev talangen tre gånger, och det blev till slut ett brons.

– Det är fenomenalt bra. När pappa Stefan var i samma åldersklass hoppade han 1,94, vilket också är väldigt bra. Men det här är makalöst för en 14-åring, säger Kajsa Bergqvist.

Patrik Sjöberg hade det tidigare rekordet i åldersklassen med 2,07 som 15-åring.

”Det var en riktig pärla”

När Melwin Lycke Holm stannade till vid SVT:s mikrofon var han full av energi.

– Jag är helt chockad. Det kändes lite segt på inhoppningen i går och framför allt i kvalet, så jag ville bara gå ut och ha kul och göra mitt bästa. Men det räckte till ett brons. Det har inte varit så här kul att hoppa höjd på jättelänge, säger han.

Mest nöjd var han med hoppet på 2,07.

– Det var en riktig pärla alltså. Men för att ha större chans på medalj var jag tvungen att ta 2,09 också. Då tänkte jag att ”nu ska det göras”. Det är det här jag har väntat på hela sommaren, säger 14-åringen och fortsätter:

– Jag har sett fram emot att hoppa i min hemstad hur länge som helst och det känns skitkul att göra det här framför mina bästa kompisar.

Andreas Carlsson vann guldet på 2,13 och Fabian Delryd tog silver med 2,11.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.