Mikaela Larsson segrade i Stockholm Marathon Foto: Bildbyrån

Mikaela Larsson överlägsen i Stockholm Marathon

Uppdaterad
Publicerad

Mikaela Larsson tog sin första seger i Stockholm Marathon och sitt andra raka SM-guld.
Vid 30 kilometer ryckte hon och gick i mål på imponerande 2.40,28, hela 3,27 före tvåan Beju Bekelu från Etiopien.
– Jag är trött men jag är fruktansvärt glad. Det här trodde jag inte på förhand, säger Larsson till SVT Sport.

En strålande glad Mikaela Larsson fick segerkransen om halsen och stående ovationer på Stockholm stadion när hon ohotad sprang i mål i Stockholm Marathon.

– Jag är trött men jag är fruktansvärt glad. Det här trodde jag inte på förhand. Jag hade hoppats på att kunna utmana om SM-guldet men att det skulle bli förstaplats också det känns helt fantastiskt, säger Larsson till SVT Sport.

Stockholm Marathon firade 40 år med en ny bansträckning som gick genom samtliga stadsdelar. Den nya banan erbjöd en förhållandevis lätt första mil vilket fick många att ta ut sig för mycket i början.

Det var tre etiopiskor som drog ifrån från start. Men vid tio kilometer hade Mikaela Larsson och Isabellah Andersson plockat in de 35 sekunderna på täten.

Larsson ryckte på Söder

På väg ner mot Södermälarstrand ryckte Larsson ifrån och vid 30 kilometer hade hon en lucka på 33 sekunder till tvåan Andersson, som i sin tur hade samma lucka till trean Beju Bekelu från Etiopien.

Larsson fortsatte att öka och hon var aldrig hotad under resten av loppet. Vid 35 kilometer hade avståndet till Andersson växt till 1,43 och när hon gick i mål på Stockholm stadion var det hela 3,27 före tvåan, Beju Bekelu.

– I dag kände jag att publiken lyfte fram mig så mycket sista biten. Det var helt fantastiskt. Skönt också att jag hade så pass stor marginal. Jag vet inte riktigt hur min spurt är så det var skönt att jag slapp testa det, säger Larsson.

Hon tog därmed sin första seger i Stockholm Marathon och sitt andra raka SM-guld.

Caroline Almkvist tog SM-silvret, 4,21 efter Larsson och Isabellah Andersson fick nöja sig med bronset tio sekunder senare.

Varmt och folktätt

Det var 20 000 anmälda från 103 nationer. Maxtiden förlängdes med 30 min till 6,5 timme i den 27 gradiga värmen.  Men strax före start drog stackmoln in över storstaden och erbjöd löparna en svalare början på loppet.

Foto: TT

Många trotsade värmen för att komma ut på gatorna och heja fram löparna. Däribland fanns Janne Andersson och fotbollslandslaget som tog en paus i förberedelserna inför kvällens match mot Danmark på Friends arena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer