Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Armand Duplantis hoppas snart gå förbi Sergej Bubka på antalet tävlingar över sex meter. Foto: TT

Mondo jagar Bubkas rekord på sexmetershopp

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis har världsrekordet med 6,20 och även hoppat högst utomhus. Det finns alltid en världsrekordchans när han hoppar. Han ser även fram emot att snart få överträffa legendaren Sergej Bubka i antalet tävlingar över sex meter.

– Jag kommer närmare och närmare, säger Duplantis.

Duplantis ska hoppa i nederländska Hengelo på måndag. Förra året hoppade han 6,10 och har en bra känsla. Efter att utomhusdebuten i Doha flyttades inomhus på grund av för starka vindar och att grenen flyttades fram en dag i Eugene i lördags morse, också det på grund av dåligt väder, glädjer han sig åt att få göra utomhusdebut på riktigt. Han hoppas på värme och kanske lite medvind.

– Om väderförutsättningarna är bra ska jag göra mitt bästa för att sätta världsrekord. Jag har en bra känsla för Hengelo eftersom jag hoppade bra där förra året, säger svensk-amerikanen på en digital presskonferens där SVT Sport var med som enda svenska mediebolag.

Friidrotts-VM

Fyra sexmeterstävlingar kvar till Bubka

22-årige Duplantis har hoppat över sex meter vid 41 tävlingar och har nu bara fyra kvar till Bubkas rekord med 45. Det är något han tänker på. Pappa Greg var samtida med Bubka på 1980- och 1990-talet och fick ständigt stå i skuggan. Noterbart är att Bubka var 21 år första gången han klarade sex meter (i Paris 1985).

– Jag kommer närmare och närmare till Bubkas antal hopp över sex meter. Det är en speciell känsla att hoppa över sex meter och det är njutbart, man vänjer sig aldrig att ta sig över den barriären, säger Duplantis.

Är det en beroendeframkallande känsla?

– Ja, troligen, speciellt om jag inte klarar det är det irriterande. Så det är en känsla nära beroende, säger Duplantis som bara har Diamond League-galorna i Oslo och Stockholm kvar innan VM i Eugene, Oregon, 15-24 juli som sänds i SVT.

Bubka förbättrade världsrekordet 35 gånger, en centimeter åt gången. Här har Duplantis en bit kvar. Han har satt världsekord fyra gånger: 6,17, 6,18, 6,19 och 6,20.

I stavhopp skiljer man internationellt inte på inne eller ute. Ett inomhushopp räknas även som ett världsrekord utomhus. Bubkas bästa resultat ute är 6,14 medan Duplantis har 6,15 som bästa resultat. I svenska rekordnoteringar finns det dock en uppdelning mellan inne och ute.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Armand Duplantis vann Diamond League-tävlingen i Eugene på 5,91. Foto: TT Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet