Mustafa Mohamed efter kollapsen: ”Ska jag dö nu?”

Uppdaterad
Publicerad

Han flydde inbördeskriget i Somalia och blev svensk rekordinnehavare och firad landslagslöpare.

I sitt sommarprat talar Mustafa Mohamed, 41, om sin resa som flykting till Sverige, och tävlingen där han trodde han skulle dö.

– Det var som jag hade tappat kontakten med min kropp, säger 41-åringen i Sommar i P1.

Det var under terräng-VM 2007 som Mustafa Mohamed trodde att han skulle dö. 12 kilometer och 37-gradig hetta med extrem luftfuktighet fick kroppen att säga stopp, och Mohamed kollapsade. När han vaknade upp på en hård brits hade han ingen aning om var han var.

– Det var som jag hade tappat kontakten med min kropp. Jag orkade inte ens öppna ögonen och långt bortifrån hörde jag röster som mummel och som jag inte förstod vad de sa. Jag kände mig förtvivlad och alldeles som inombords. Jag mådde så fruktansvärt dåligt. De enda tankar som for runt i min bedövade hjärna var: Ska jag dö nu? Vad är det som händer? Kan ingen hjälpa mig, säger Mohamed i Sommar i P1.

Tvingades fly från inbördeskrig

Mohamed berättar i sitt sommarprat även om när han som barn tvingades fly från hemlandet Somalia. I slutet av 1980-talet eskalerade den oroliga situationen i landet där ett inbördeskrig tvingade Mustafa Mohameds familj att fly huvudstaden Mogadishu. Den svenske landslagslöparens mamma, Hakima, hade träffat en svensk man vid namn Ramon Larsson som hjälpte familjen att ta sig till Sverige innan läget blev allt mer kritiskt.

– Situationen förvärrades i snabb takt. På flygplatsen i Mogadishu var det fullt med folk innan vi skulle åka. In i det sista var det oklart om vi skulle få komma med. Till slut satt vi ändå ombord på ett av de sista reguljära flygplanen som lämnade det allt mer våldsamma Somalia, säger Mohamed, som var elva år gammal när han kom till Sverige, i sitt sommarprat i Sveriges Radio.

Gift med landslagskollega

– Jag började förstå att Ramon Larsson inte bara var mammas nye man utan att han också skulle börja bli som en ny pappa för mig.

”Musse”, som han kallas, fick ett nytt hem tillsammans med sin familj i Lysekil där han snabbt lärde sig det svenska språket och började i skolan i sjätte klass.

Mustafa Mohamed

Ålder: 41.

Född: 1 mars, 1979 i Mogadishu, Somalia.

Bor: Partille.

Längd: 171 centimeter.

Smeknamn: Musse.

Familj: Gift med tidigare landslagslöparen Hanna Karlsson. Två barn.

Meriter: Svenskt rekord på 3 000 meter hinder (8.05,75) och i maraton (2.10,04). Tävlat i två OS-finaler på 3 000 meter hinder. Vunnit Lidingöloppet tre gånger och Göteborgsvarvet två gånger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.