Halimah Nakaayi jublar efter VM-guldet på 800 meter. Foto: TT

Nakaayi tog VM-guld på 800 meter

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ugandiskt segerjubel i damernas 800-metersfinal på Khalifastadion i Doha. Halimah Nakaayi passerade amerikanskan Ajee Wilson i en stenhård uppgörelse på upploppet och vann därmed sitt första VM-guld.

De båda löparna var jämsides med mindre än hundra meter kvar till mållinjen, men innan loppet var över kroknade Wilson och blev även omsprungen av landsmaninnan Raevyn Rogers som tog hem silvret efter att ha kommit som ett yrväder på slutet.

Nakaayis segertid skrevs till 1.58,04, ett nytt nationellt rekord – men långt ifrån världens i år bästa notering på distansen.

Friidrotts-VM

Den har nämligen alltjämt Caster Semenya som i år har sprungit på 1.54,98, alltså mer än tre sekunder snabbare än Nakaayi.

Den sydafrikanska VM-mästaren från 2017 är dock förbjuden av det internationella friidrottsförbundet IAAF att tävla i VM eftersom hon har vägrat att medicinera ner sina naturligt höga testosteronvärden.

Så var fallet även för världens tredje snabbaste på 800 meter i år, Francine Niyonsaba från Burundi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet