Allyson Felix ord till Ngarambe: ”Det var jobbigt och läskigt”

Uppdaterad
Publicerad

När Europa mötte USA i ”The Match” så delade den svenska löparen Yolanda Ngarambe omklädningsrum med världsstjärnan Allyson Felix. Ngarambe passade då på att ge amerikanskan en eloge för att hon stått upp mot en storsponsor i samband med hennes graviditet.

– Allyson sa, tack för det hade varit jobbigt och läskigt, säger Ngarambe till SVT Sport.

I början av september sprang VM-aktuella Yolanda Ngarambe ”The Match”. En tävling där friidrottare från Europa mötte USA. Ngarambe tvingades släppa täten på 3000 meter och var tillslut i mål på en sjätteplats.

Säsongsbästa av superstjärnan Felix på 400 meter

Allyson Felix, en legendar i sprintsammanhang, har varit borta från friidrottsbanan på grund av barnafödande men var till ”The Match” tillbaka med ett årsbästa på 400 meter.

Friidrotts-VM

Felix, som vunnit sex olympiska guld och som har tio VM-guld, drabbades av ett ekonomiskt bakslag i och med hennes graviditet då en stor sponsor meddelade henne att hon skulle få 70% mindre i ekonomisk ersättning efter att hon skulle bli mamma.

Friidrottsstjärnan stod på sig mot sponsorn med ord som ”Om inte jag kan stå upp för gravida kvinnors rättigheter, så vem kan?

Sponsorn meddelande senare att de infört en policy inom företaget om att garantera full ersättning för kvinnor som föder barn, något som skulle gälla upp till 18 månader efter förlossningen. En seger mot sponsorn och en seger för kvinnliga idrottare menar Yolanda Ngarambe som, i väntan på en dopingkontroll efter den gemensamma tävlingen, delade omklädningsrum med Allyson Felix.

– Det var bara jag och Felix där. Jag kände mig lite starstruck, men tänkte att jag måste ju säga något. Så jag pratade lite med henne och sa att jag tyckte det var häftigt att hon stod upp för sig själv mot sponsorn. Hon blev jätteglad, sa att det varit jobbigt och läskigt, säger Ngarambe till SVT Sport.

Ngarambe utvecklar vidare.

– Det är imponerande att stå upp för något när det behövs. För det kan kosta något, som en sponsor. Det är bara att applådera, avslutar Ngarambe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet