Ngarambe tvingades släppa på slutvarvet – dubbelt USA i topp

Uppdaterad
Publicerad

På 3000 meter låg Yolanda Ngarambe bra med i klungan fram till sista varvet. Men sedan tröt krafterna för svenska 1500-meters-specialisten som slutade näst sist i fältet på tiden 9.06,52. Två amerikanskor gjorde upp om segern.

I mitten av augusti stod det klart att Yolanda Ngarambe får en VM-biljett till Doha efter att sprungit 1500 meter i Polen på 4.05,18.

I kväll stod dubbla distansen på schemat för Sveriges nya talang inom medeldistanslöpning.

Fram till sista varvet låg Ngarambe bra med i den hittills samlade klungan. Men i takt med att klockan ringde blev benen tunga för 27-åringen som tappade kontakt med täten. Yolanda i mål som sexa på tiden 9.06,52 medan två amerikanskor gjorde upp om segern i en tät spurtstrid.

Först över mållinjen blev till slut Elise Cranny på 9.00,70, sju hundradelar före landsmaninnan Rachel Schneider. USA slutade även på fjärde- och femteplats samtidigt som europeiska laget saknade sin bästa löperska Hanna Klein från Tyskland som inte kom till start.

Resultaten innebar 25-11 till amerikanernas fördel i grenen.

Säsongsbästa av Felix på 400 meter

Allyson Felix, en legendar i sprintsammanhang, har varit borta från friidrottsbanan på grund av barnafödande men meddelade för två veckor sedan att hon är klar för VM. På 400 meter sprang den idag 33-åriga amerikanskan in på säsongsbästa 51,36 och en andraplats. Vann gjorde USA:s Wadeline Jonathas på tiden 51,01.

Formbesked av Perkovic inför VM

Det dröjde till sista omgången i damernas diskus men då slog Sandra Perkovic till. Diskusen landade på 67,65 för kroatiskan, bara knappt en meter från säsongbästa på 68, 58 och en given seger i tävlingen före amerikanskan Laulauga Tausaga-Collins på 63,71.

Så fördelas poängen i Europa vs USA

Visa

Fyra atleter från respektive lag i dam- och herrklassen delat i varje gren. Placeringspoängen räknas ut till slutresultat. Seger ger nio poäng och en andraplats sju poäng. Resterande placeringar sjunker sedan med en poäng per placering (en tredjeplats ger sex poäng, en fjärdeplats fem poäng osv).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer