Kajsa Bergqvist är kritisk till de nya reglerna i friidrottstävlingen mellan USA och Europa Foto: TT Nyhetsbyrån

Bergqvist om nya reglerna: ”Kan döda stämningen lite”

Uppdaterad
Publicerad

Europa mot USA, ett sorts friidrottens Ryder Cup, inleddes i går i Vitryssland. För stavhopparna och höjdhopparna innebär tävlingen ett annorlunda regelverk att förhålla sig till: bara åtta hopp vardera under tävlingen oavsett om man klarar höjden eller inte.
– De här reglerna skulle kunna innebära att vi som publik går miste om dramatiska dueller på höga höjder och kan döda stämningen lite, säger SVT Sports friidrottsexpert Kajsa Bergqvist.

När damernas stavhopp avgjordes under måndagskvällen fick Angelica Bengtsson aldrig göra sitt sista försök på 4,80. Anledningen var en ny tävlingsregel som endast ger höjd- och stavhoppare åtta hopp totalt.

SVT:s friidrottsexpert Kajsa Bergqvist tycker att det kan finnas ett värde i att testa nya format.

– Det är inte fel att testa saker för att göra sporten mer dramatiskt och intressant att följa. Europeiska friidrottsförbundet har gjort liknande test i lag-EM, säger Bergqvist till SVT Sport.

Men regeländringarna i just stav- och höjdhopp är Bergqvist mer kritisk till.

– Jag tycker att ett format där man bara tillåter ett visst antal rivningar är bättre. De här reglerna skulle kunna innebära att vi som publik går miste om dramatiska dueller på höga höjder och kan döda stämningen lite. När jag själv satte mitt världsrekord så gjorde jag det i typ fjortonde hoppet så det blir ju helt klart andra förutsättningar.

”Det kommer bli annorlunda”

Armand Duplantis, ett av Sveriges stora VM-hopp ställs mot USA, har delade uppfattningar om tävlingsformen.

– Jag håller på att byta åsikt varje sekund. Jag har aldrig hoppat i något annat format än det traditionella. Det kommer bli annorlunda, annorlunda strategier. Men hoppar jag bra gillar jag nog det med, haha, säger stavhopparen till Sportbladet.

Enligt friidrottsexperten A Lennart Juhlin hade samma regler inneburit att Duplantis inte hade fått göra sitt hopp på 6,05 i EM-tävlingen i Berlin 2018. Detta eftersom att ”Mondo” efter sitt lyckade försök på 6 meter redan hade förbrukat åtta hopp.

– Ja, en situation här i Minsk där man hoppar 5,95 och inte får hoppa vidare för att man hoppat åtta hopp skulle nog lämna en bitter eftersmak i munnen, säger Duplantis till Sportbladet.

Det är inte bara hopptävlingarna där nya regler testas. I längd, tresteg och kast kommer det bli färre tävlande i de senare försöken i ett försök att vinna tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer