Jakob Ingebrigtsen är dubbel medaljör vid U20-VM i Tammerfors. Foto: Bildbyrån.

Norske supertalangen spräckte afrikanskt block

Uppdaterad
Publicerad

Den norske supertalangen Jakob Ingebrigtsen fick, precis som på 1 500 m, med sig en medalj på 5 000 meter vid U20-VM i Tammerfors.

– Jag otroligt nöjd med att sätta personligt rekord och ta bronset, säger Ingebrigtsen till NRK.

17-åringen sprängde det afrikanska blocket och knep bronset på 13.20,78, vilket är nytt Europarekord för juniorer, Hans tidigare personrekord var på 13.35.  I spurten höll han undan för etiopiern Selemon Barega som har ett personrekord på 12.55.

Det blev dubbelt kenyanskt genom Edward Pingua och Stanley Mburu efter ett tufft sistavarv där mängder av varvade löpare var i vägen.

Släppte täten i början av loppet

Ingebrigtsen släppte en klunga på fem löpare och var som mest runt fem sekunder efter innan han strax efter 3 000 meter fick kontakt efter att tempot sjunkit i täten.

– Jag får vara ärlig och erkänna att jag har lite dålig koll på 5 000 meter. Jag sprang på magkänslan och höll igen lite i början, säger Ingebrigtsen.

Efter Ingebrigtsen följde ytterligare fyra afrikaner. Närmaste europé efter Ingebrigtsen var serben Elzan Bibic som var åtta på 14.15.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.