Foto: TT NYHETSBYRÅN

Pistorius dömd för mord

Uppdaterad
Publicerad

En appellationsdomstol i Sydafrika skärper straffet mot Oscar Pistorius. Istället för dråp anses parastjärnan nu skyldig till mord. Han riskerar minst 15 års fängelse.

”Det här är en mänsklig tragedi av Shakespeare-proportioner”, sade domaren Eric Leach när han läste upp domstolens beslut, skriver Reuters.

– Den första domen var förvirrande och bristfällig, säger domaren Eric Leach.

29-åringen dömdes ursprungligen för dråp för att ha skjutit ihjäl Reeva Steenkamp på Alla hjärtans dag 2013. Pistorius hävdade att han misstog sin flickvän för att vara en inbrottstjuv.

Dömdes först till fem år

I den tidigare rättegången ansågs inte bevisen vara tillräckliga för att Pistorius var medveten om att det var flickvännen i badrummet när han sköt genom dörren. Pistorius dömdes 2014 till fem års fängelse. Efter ett år släpptes han villkorligt och placerades i husarrest.

Åklagarna överklagade domen och på torsdagen ändrade en överklagansdomstol till mord.

”Många tackar Gud”

SVT:s korrespondent i Sydafrika, Johan Ripås, beskriver idag att den övervägande delen av landets befolkning anser att Oscar Pistorius är skyldig till att ha mördat sin flickvän.      

– Många säger ”tack Gud, rättvisan har segrat”, säger Ripås till SVT Sport.  

– Folk anser att Pistorius har kommit undan länge för att han har pengar och har kunnat betala dyra advokater.     

Den slutgiltiga domen har dock inte givits än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.