• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Oscar Pistorius fördes sent i går kväll till sin farbrors hus i Pretoria. Foto: TT/SVT

Hård kritik när Pistorius släpptes

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett år i fängelse är Oscar Pistorius hemma igen och resten av det femåriga straffet får han avtjäna i husarrest. Familjen är glad. Alla delar inte glädjen.

Natten till Alla hjärtans dag 2013 gick Oscar Pistorius, ”Blade runner” kallad, från att vara paraidrottsvärldens stora posterboy till att bli en misstänkt mördare. Med fyra skott sköt han ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp genom toalettdörren i hemmet.

Den 28-årige benamputerade sprintern, som hävdar att han trodde att han sköt mot en inbrottstjuv, friades från mordanklagelser men dömdes till fem års fängelse för vållande till annans död.

Oscar Pistorius

Fyraårig husarrest

Det senaste året har han suttit bakom lås och bom, men sent på måndagen släpptes han – en dag tidigare än planerat för att undvika journalister – och ska nu avtjäna resten av straffet i husarrest.

Händelsen har väckt stor uppmärksamhet på morgonen i Sydafrika:

– Medier från hela världen har samlats här utanför Oscar Pistorius farbrors hus. Oscar Pistorius fördes hit sent i går kväll, sannolikt för att undvika den stora medieuppmärksamheten, säger SVT:s korrespondent Johan Ripås på plats i Pretoria.

Pistorius familj säger att de är ”glada att Oscar är hemma”, men långt ifrån alla delar glädjen. En boende i närheten som Reuters har pratat med är missnöjd med att få Pistorius som granne och säger att huset ”knappast är något fängelse”. Reeva Steenkamps familj har sedan tidigare visat sitt tydliga missnöje med domen, och den sydafrikanska feministiskt engagerade författaren Louise Ferreira är mycket kritisk.

– Han kanske inte befanns skyldig till mord, men det var ännu ett fall där en sydafrikansk kvinna dödades av sin partner, och jag tycker inte att tiden han har tillbringat i fängelse motsvarar magnituden av hans brott eller våldsepidemin mot kvinnor, säger Louise Ferreira till Reuters.

– Många här i Sydafrika är upprörda över att Oscar Pistorius, som man tycker, kom väldigt lindrigt undan för det han gjorde. Att han dessutom smögs ut från fängelset visar också på att han inte behandlas som vilken fånge som helst tycker man här, säger SVT:s Johan Ripås

Domen överklagad

Pistorius riskerar fortfarande att tvingas tillbaka till fängelset. Åklagarna har överklagat domen och hävdar att Pistorius måste ha förstått att personen som befann sig bakom dörren skulle dö när han sköt. Överklagandet ska behandlas den 3 november.

– De rättsliga turerna är inte över för Oscar Pistorius. Den 3 november ska en domstol pröva åklagarnas överklagan. De vill ha Pistorius dömd för mord, vilket skulle ge ett straff på minst femton år, säger Ripås.

Pistorius-fallet

2013:

14 februari: Reeva Steenkamp skjuts till döds i sitt hem i Pretoria. Pojkvännen Oscar Pistorius grips misstänkt för mordet. Pistorius, också kallad ”Blade runner”, blev nationalikon efter att ha blivit den förste med båda benen amputerade som tävlat mot världens främsta. Han har dessutom tagit sex guld i Paralympics.

22 februari: Pistorius släpps fri mot borgen (716 000 kronor) i väntan på rättegång.

28 mars: Pistorius får tillåtelse att resa utomlands för att tävla och han får återvända till sitt hem efter att ha överklagat de stränga borgensvillkoren och fått rätt.

4 juni: Rättegången skjuts upp eftersom mer tid behövs till utredningen.

2014:

3 mars: Rättegången, med hundratals kallade vittnen, startar. Pistorius förklarar sig icke skyldig och att han har misstagit Steenkamp för en inbrottstjuv. Åklagarsidan yrkar på att han ska dömas för överlagt mord.

14 maj: Domaren beslutar att den mordåtalade löparen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning och rättegången tar paus.

26 maj: Pistorius undersöks och blir dagpatient vid Weskoppies-sjukhuset under 30 dagar.

30 juni: Rättegången återupptas. Den rättspsykiatriska undersökningen visar att han inte var psykiskt sjuk när han sköt ihjäl sin flickvän.

8 juli: Försvaret meddelar att inga fler vittnen kallas. Mordrättegången gör uppehåll till början av augusti då rättegången avslutas med slutpläderingarna.

11 september: Domen börjar läsas upp. Pistorius frikänns från mordanklagelserna.

12 september: Pistorius får sin dom. Han är skyldig till vållande till annans död.

21 oktober: Domaren Thokozile Masipa meddelar att påföljden blir fem års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscar Pistorius

Mer i ämnet