Nästa friidrottsgeneration blommar samtidigt

Uppdaterad
Publicerad

VM stundar.

Med nästa gyllene generation efter Sveriges största glansdagar.

– Förhoppningen är att det ska bli påfyllnad, säger Simon Pettersson till SVT Sport.

För snart 20 år sedan landade Stefan Holm, Kajsa Bergqvist, Carolina Klüft och Christian Olsson i guld, guld, guld och guld. Medan konkurrenterna tittade avundsjukt på hur ändå lilla Sverige kunde bli en gigant på friidrottsstadion.

Nu har vi nästa generation där flera blågula idrottare blommar samtidigt. Säsongens VM närmar sig, och friidrottslandslaget förbereder sig här i ett över 20-gradigt varmt Montenegro. Och Sverige frontas av VM-silvermedaljören i längdhopp, Thobias Montler, världsrekordinnehavaren och olympiske mästaren i stavhopp Armand Duplantis och diskusduon – OS-silvermedaljören Simon Pettersson och regerande världs- och OS-mästaren Daniel Ståhl.

– Det känns som det har varit lite down efter paraden de hade 2004. Men i och med att Daniel (Ståhl) och allihopa har kommit upp så känns det som att det är en ny våg. Det är extremt kul, förhoppningen är att det ska bli en påfyllnad, säger Simon Pettersson till SVT Sport.

– Jag tycker det finns ett härligt spann. Vi har ju några som redan är etablerade i världseliten, och vunnit OS redan. Men de har ju flera år kvar på sina karriärer, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

”Det säger mest”

Dessutom har Sverige stavhopperskan Michaela Meijer, Khaddi Sagnia i längd och Fanny Roos i kula där alla nosar på de stora mästerskapsmedaljerna.

– Om man ska titta på hur svensk friidrott mår på elitnivån, då är det ofta att man bara tittar på medaljerna. Men det som säger mest är hur många vi har bland topp åtta eller topp tolv, säger Bergqvist.

Friidrotts-VM avgörs mellan 15 och 24 juli i Eugene, Oregon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.