Wilson Kipsang på höjden av sin karriär 2013. Här har han slagit världsrekord i maraton i Berlin. Foto: TT.

Ny mästerlöpare från Kenya avstängd

Uppdaterad
Publicerad

Kenyansk löpning skakas av en ännu ett misstänkt dopningsfall. Det är den förre världsrekordhållaren i maraton, Wilson Kipsang, som stängts av tills vidare.

37-åringen, som är den ende som slagit sub två-timmarsmannen Eliud Kipchoge på ett maraton, misstänks för två olika typer av dopningsbrott: Brister i vistelserapporteringen och manipulation av tester, skriver bland annat sajten Lets Run. Fälls Kipsang riskerar han upp till fyra års avstängning.

Kipsang är den främste manlige maratonlöparen någonsin som fastnat i ett dopningstest. 2013 satte han världsrekord med tiden 2.03.23 i Berlin.

Från Kipsangs sida förnekar man misstankarna:

– Det rör sig i det här stadiet bara om misstankar. Vi betonar att det inte finns något fall av användning av dopning. Inget förbjudet ämne har hittats, skriver Kipsangs stall.

Kenya är ett av länderna som internationella friidrottsförbundet, World Athletics (före detta IAAF) har under särskild uppsikt. Ett 40-tal aktiva är avstängda.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så här går ett dopningstest till

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer