Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samuel Tsegay raderade ut Mustafa Mohameds svenska maratonrekord. Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Nytt svenskt maraton-rekord av Samuel Tsegay

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har en ny svensk rekordinnehavare i maraton. I Paris krossade Samuel Tsegay Mustafa Mohameds gamla rekord med hela 16 sekunder.

– Jag tackar gud för att jag nu fick både starta och gå i mål utan problem, säger Samuel Tsegay till  friidrott.se.

2.09,47. Där är den nya svenska rekordtiden för maraton. Rekordet slogs i helgen under Paris Marathon och den nya rekordmannen heter Samuel Tsegay. Med det är han den första svenska löparen som lyckats springa under två timmar och tio minuter.

– Jag är så glad för att ha slagit det svenska rekordet. Men jag kommer inte att slappna av nu bara för det, utan jag kommer att fortsätta att jobba hårt för att slå ännu fler rekord, säger Samuel Tsegay, 35 efter loppet.

Svensk medborgare i fjol

Noteringen räckte till åttondeplats i loppet, som vanns av Abeje Ayana från Etiopien. Samuel Tsegay blev svensk medborgare i somras och gjorde sitt första mästerskap under EM i fjol men tvingades då bryta på grund av problem med en sko.

– Jag tackar gud för att jag nu fick både starta och gå i mål utan problem. Och så är jag nöjd med resultatet och rekordet, för det var ett tungt lopp med mycket motvind, fortsätter han.

Detta var åttonde gången i karriären som Tsegay lyckades springa under två timmar och tio minuter – men första gången som svensk medborgare. Världsrekordet på maraton är 2.01,09 och sattes 2022 av Eliud Kipchoge. Mustafa Mohameds tidigare svenska rekordnotering var 2.10,03.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.