Valarie Allmans reaktion säger allt efter jättekastet i diskus i Berlin. Foto: Bildbyrån

Nytt världsårsbästa i diskus

Uppdaterad
Publicerad

OS-mästaren Valarie Allman satte amerikanskt rekord i diskus med att kasta 71,16 i Berlin. Det var dessutom världsårsbästa och hon är den näst bästa utövaren det här millenniet.

Diskusen drog snett på olympiastadion i Berlin och var nära att gå utanför kastsektorn till höger och eldsflammor sköts iväg vid nedslaget. När det mättes hoppade Allman av förväntan i ringen och kunde jubla när resultatet kom upp på tavlan efter jättekastet i första omgången.

”Drömsäsong”, skriver hon på sitt Instagram.

Hårt 1980-talsdominerad gren

Grenen är hårt 1980-talsdominerad. Östtyskan Gabriele Reinsch har världsrekordet på 76,80 från 1988. De elva bästa kastarna på alla tiders världsbästalista tävlade för östeuropeiska länder på 1980-talet. 

Den enda utövaren sedan 1992 som kastat längre är kroatiskan Sandra Perkovic som för fyra år sedan kastade 71,41. Herrarna hade ingen diskus i Berlin, där en svensk deltagare fanns med.

Khaddi Sagnia blev trea i längdhopp på 6,60. Tävlingen vanns av brittiskan Jazmin Sawyers på 6,73.

I Armand Duplantis frånvaro vann Sam Kendricks stavhoppet på 5,91 före den amerikanske landsmannen Chris Nielsen som hade samma höjd. Båda försökte på 6,01 utan att lyckas.

Karsten Warholm vann 400 meter häck på 48,08 efter att ha varit ganska stum på upploppet.

KLIPP: Sjätte raka SM-guldet – Daniel ståhl (28 augusti 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.