• Viktigt meddelande:

    Det är ett gasutsläpp i bussdepån på Skottvägen i Örebro. De som befinner sig på platsen uppmanas att stanna inomhus eller utrymma området. Läs mer

Rollins med guldet i Rio i augusti 2016. Det får hon behålla eftersom avstängningen gäller från september förra året. Foto: TT.

OS-mästaren på 100 m häck stängs av

Uppdaterad
Publicerad

OS-mästaren på 100 m häck, Brianna Rollins, stängs av i ett år efter att ha missat att uppge var hon befunnit sig till antidopningsmyndigheter.

Avstängningen gäller retroaktivt från 27 september 2016, vilket gör att hon missar VM i London i augusti.

– Jag tar på mig fullt ansvar för de misstag som lett fram till avstängningen. Reglerna kring hur man ska uppge var man bott har varit förvirrande, säger Rollins, 25, till AP.

Tre uteblivna test likställs med dopning

Hon missade tester 27 april, 13 september och så det förödande 27 september, vilket samlade ihop till tre uteblivna test inom ett år som likställs med dopningsbrott. Ett av testerna kom när hon var i Vita huset och hyllades för sitt guld av president Barack Obama.

Under förra året testades Rollins 16 gånger – alla med negativt resultat.

– Det är ett svårt fall eftersom det innebär ett allvarligt straff för en enastående idrottare som inte varit eller misstänks ha använt förbjudna ämnen av något slag, skriver en amerikansk skiljedomstol i sitt utslag efter den dom som USA:s antidopningsmyndighet Usada nu fått fastslagen.

Rollins slog igenom sommaren 2013.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer