Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Roos fyra i EM-finalen: ”Små marginaler”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev vare sig succé eller fiasko för Fanny Roos och Axelina Johansson i kulstötningsfinalen i EM i München.

Roos fick nöja sig med en fjärde plats medan Johansson blev sjua.

– Fyra är lite surt, men samtidigt har jag inte varit fyra på EM innan, säger Roos till SVT Sport.

Fanny Roos kom till EM som en möjlig medaljör. Hennes nysatta svenska rekord på 19,42 var tredje längsta årsbästat inför mästerskapet.

I finalen fick Roos sällskap av Axelina Johansson och svenskorna imponerade i den första omgången där Roos stötte 18,35 och Johansson mäktade med 18,04. Den andra omgången slutade i övertramp från Roos och ett något sämre kast från Johansson.

Friidrotts-EM

”Säsongen har varit upp och ner”

Ingen av svenskorna lyckades höja sina resultat från första omgången i vare sig tredje eller fjärde omgången heller. De fina första kasten räckte dock till att få kasta vidare.

– Säsongen har varit upp och ner och jag fick inte in någon längre stöt än i sista omgången, säger hon till SVT Sport.

I den avslutande omgången slog Fanny Roos nämligen till med sitt bästa kast för finalen och nådde 18,55. Det räckte till en fjärde plats, 37 centimeter från brons.

Bästa placeringen i ett utomhusmästerskap

– Det är små marginaler så jag vet att jag kan göra det om man får en träff. Det är min bästa placering i ett utomhusmästerskap så jag får ta med mig det, säger hon.

Axelina Johansson bättrade aldrig på sina 18,04 och blev sjua. Slutplaceringarna var förbättringar kontra VM i Eugene där Roos och Johansson slutade elva respektive tolva.

Vann gjorde nederländskan Jessica Schilder efter att ha kastat 20,24.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-EM

Mer i ämnet