Sebastian Coe, ordförande IAAF. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Ryssland stängs av från friidrotts-EM

Uppdaterad
Publicerad

Det är tio dagar kvar till friidrotts-EM i Berlin.
Då förlänger Internationella friidrottsförbundet dopningsavstängningen av Ryssland.

Internationella friidrottsförbundet IAAF har beslutat att förlänga dopningsavstängningen av Ryssland, som inte har tillåtits delta på internationella tävlingar sedan november 2015.

Ryssland straffades ursprungligen till följd av den så kallade Wada-rapporten, i vilken utredaren Richard McLaren konstaterade att över 1 000 ryska idrottare varit inblandade i statsunderstödd dopning.

– IAAF:s råd har enhälligt antagit resolutionen om att Rusaf (det ryska friidrottsförbundet) i nuläget inte ska återfå sin (tävlings) status, säger Rune Andersen, chef för IAAF:s övervakningsgrupp i Rysslandsärendet.

För att IAAF ska upphäva avstängningen krävs klartecken från antidopningsbyrån Wada och att ryska myndigheter ger tillgång till dopningstester utförda av landets antidopningsbyrå Rusada på dess laboratorium i Moskva mellan 2011 och 2015.

Dessutom vill IAAF ha ersättning för de kostnader som hanteringen av affären resulterat i.

– Framsteg har gjorts på flera nyckelområden men det finns fortfarande luckor, säger IAAF-ordföranden Sebastian Coe.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer