Alhaji Jeng tror vi kan få se ett nytt världsrekord av Armand Duplantis. Foto: Bildbyrån

Experten: ”Han är i världsrekordform”

Uppdaterad
Publicerad

Efter skadekänning i låret gjorde Armand Duplantis ett kort tävlingsstopp.

Men i kväll, onsdag, i Belgrad är den svenske stavhopparen tillbaka. Se tävlingen direkt i SVT med start klockan 17.30.

– Han är i form. Världsrekordform, säger SVT Sports expert Alhaji Jeng.

Ömhet i baksidan av låret fick Armand Duplantis att stanna på segerhoppet 5,86 i franska Lievin den 9 februari. Nästkommande tävling i polska Torun, där svensken satte världsrekord i fjol och där inomhus-EM avgörs i mars, stod han över på grund av skadekänningen.

En försiktighetsåtgärd, och ett beslut som imponerar på SVT Sports expert.

– Genidrag att ställa in och inte forcera för att det finns tävlingar som är inplanerade i schemat. EM är viktigt men för han handlar det om att hitta känslan igen, säger Alhaji Jeng.

– Sett utifrån verkar an inte kunna vara i bättre händer, med mamma och pappa som känner inte bara idrottaren Armand utan även människan.

KLIPP: Duplantis bröt efter två hopp – men vann i Lievin (9 februari 2021)

Bättre bana för Duplantis i Belgrad

21-åringen har hoppat högst i världen i år och vunnit samtliga tre tävlingar han ställt upp i.

– Han är i toppform. Världsrekordform. Hans hopp på 6,01 och 6,03 i år var med mersmak. Men ska man hoppa 6,19 (världsrekord) måste förutsättningarna vara perfekta.

Förutsättningarna har varit på tillfälligt uppbyggda banor, inte fasta banor som passar Duplantis bättre, enligt Jeng.

– Uppbyggda banor sviktar mer och med den speeden Armand har är det inte bästa kombon. Han vill ha stenhårda banor. Samtidigt behärskar han uppenbarligen alla banor, det har han visat.

Tio tävlingar över sex meter i fjol. Två tävlingar, hittills, över sex meter i år. Jeng kan inte understryka nog hur imponerande det är.

– Han har radat upp sexmetershopp så att vi nästan tar det för givet. Hoppar han inte sex meter tänker folk att något inte stämmer. Men det är egentligen resultat som bara görs några gånger per år – fördelat på hela världseliten. Sedan finns unikum som (Sergej) Bubka och (Renaud) Lavillenie som kanske gjorde det fem-sex gånger per år.

KLIPP: Duplantis försökte på världsrekord – vann på nytt sexmetershopp (31 januari 2021)

Tror på 6 meter igen

Senaste tävlingen vann Duplantis på 5,86. Med skadekänning, som sagt.

– Man såg att formen fanns där. Men det blir en stor påfrestning (för kroppen) i slutskedet innan hoppet när staven är i parallellt läge – staven väger ju 20 kg.

Jeng tror på fler toppresultat i Belgrad.

– Inte förvånad om han hoppar över sex meter. Efter förutsättningarna är det ett otroligt resultat.

Ingen av Duplantis främsta konkurrenter hoppar i Belgrad. Piotr Lisek, Polen, har personbästa på sex meter men har bara nått 5,80 som högst i år.

Sändningen från World Indoor Tour startar onsdag 17.30 i SVT1/SVT Play. Niklas Nord kommenterar. Bisittare Jonas Hedman.

Duplantis tre segerhopp i år

5,86 meter, Liévin Frankrike, 9 februari

6,03 meter, Rouen Frankrike, 6 februari

6,01 meter, Düsseldorf Tyskland, 31 januari

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.