Idel starka affischnamn när Bislettgames går av stapeln den elfte juni Foto: TT Nyhetsbyrån

Se när Ståhl, Duplantis och Johaug säsongsdebuterar

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sport sänder när friidrotten äntligen är tillbaka efter coronauppehållet med tävling på klassiska Bislettstadion i Oslo. Bland de startande finns svensk friidrotts största namn i form av Daniel Ståhl och Armand Duplantis. Skiddrottningen Therese Johaug är även hon en del av startfältet men denna gång på löparbanorna där hon tidigare visat sig hålla europeisk toppklass.

Den 11 juni kan skrivas in i kalendern. Då är det dags för den internationella friidrottens återkomst, Bislett games i Oslo, en tävling som SVT Sport sänder. Bislett drar vanligtvis storpublik när det vankas friidrott, något som coronapademin i år dock sätter stopp för. Tävlingen har i år fått beteckningen ”Impossible games” med anledning att många trodde att det skulle vara omöjligt att anordna tävlingen under rådande omständigheter.

– Ska bli otroligt härligt att få bryta den här stiltjen med att få kommentera och se fin fridrott och att det går att arrangera känns jättebra, säger SVT:s kommentator Jacob Hård.

Stark stavhoppsduell

Startfältet håller yttersta världsklass när svensk friidrotts största namn, Daniel Ståhl och Armand Duplantis gör en ovanligt sen säsongsdebut. Stavhoppet bjuder på en superduell innehållande nuvarande världsrekordinnehavaren Armand Duplantis och före detta världsrekordinnehavaren Renaud Lavillenie, fransmannen via länk från Frankrike. För norskt håll kommer Karsten Warholm försöka sig på världsrekord den ovanliga distansen 300 meter häck.

– Det är väldigt starka namn. Både Sverige och Norge har ju just några av friidrottsvärldens starkast lysande stjärnor och att de står på startlinjen ger ju verkligen den här galan toppkvalité. Jag ser väldigt mycket fram emot att se Duplantis med tanke på hur otroligt bra han var i vintras, säger Hård.

Utöver celeber svensk medverkan kommer även skidsportens största namn, Therese Johaug, att ställa upp i tävlingen. Johaug som under försäsongen firade stora triumfer på 10 000 meter i norska mästerskapen där hon överlägset tog hem segern, samma distans hon ska springa på Bislett. Målet är enligt Johaug själv att klara VM-kvalkravet som gällde i Doha 2019 på 31.50 och enligt norskan har friidrotten gett henne mycket extra motivation.

– Det var otroligt roligt att få den här inbjudan, säger Johaug till NRK under en presskonferens inför tävlingen.

KLIPP: Nytt världsrekord av Duplantis (17 februari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.