Caster Semenya har redan förlorat i två instanser. Foto: TT

Semenya går till Europadomstolen

Uppdaterad
Publicerad

Den sydafrikanska löparstjärnan Caster Semenya ger sig inte i den rättsliga kampen om att återigen få springa i stora mästerskap.

29-åringen, som har tävlingsförbud av det internationella friidrottsförbundet på grund av sina naturligt höga testosteronnivåer, har överklagat till Europadomstolen.

”Vi kommer att ta World Athletics till Europadomstolen”, säger Semenyas advokat Gregory Nott i ett uttalande, utan att specificera ett datum.

Semenya, som vunnit två OS-guld och tre VM-guld på 800 meter, har under lång tid fört rättsprocessen mot det internationella friidrottsförbundet och tidigare fått avslag hos Idrottens skiljedomstol Cas och i schweizisk domstol.

2018 beslutade World Athletics, tidigare IAAF, att Semenya och andra kvinnliga medeldistanslöpare måste sänka sina naturligt höga testosteronnivåer för att få fortsätta tävla på distanser mellan 400 meter och en engelsk mil.

Semenya har sagt nej till att medicineras och missade därmed VM i Doha förra året. Hon ser därmed heller inte ut att komma till start i OS i Tokyo till sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.