Caster Semenya ser ut att missa OS. Foto: TT

Semenya missade OS-kvalgränsen i nya grenen

Uppdaterad
Publicerad

Den dubbla OS-mästaren på 800 meter, Caster Semenya, gjorde ett försök att kvala in till mästerskapet i Tokyo på 5000 meter i Durban under fredagen. Hon var dock långt från kvaltiden.

Det arrangerades en tillrättalagd tävling för att Semenya skulle få en chans att springa under OS-kvaltiden på 15.10. Semenya vann loppet, som avgjordes samtidigt som Diamond League-galan i Doha, på personliga rekordet 15.32,15 och det är oklart vad som händer med OS-satsningen.

Semenya hade anlitat den goda vännen Glenrose Xaba som hare men det gick för långsamt. Semenya gick upp i täten med tre varv kvar men då låg man alldeles för långt efter tidsschemat.

Hon gjorde inga uttalanden efter loppet och på hennes Instagram ”Castersemenya800m” poserar hon i de senaste inläggen med bilder tagna från segrar på just 800 meter. Utan text.

Måste kvala före 29 juni

Före den 29 juni måste Semenya ha klarat tidsgränsen. Det sydafrikanska förbundet för en diskussion med Semenya om deltagande vid de afrikanska mästerskapen i Lagos, Nigeria, 23-27 juni, enligt iol.co.za. 

Hon har överklagat det internationella friidrottsförbundets förbud mot att springa på sträckor mellan 400 och 1609 meter på grund av för höga testosteronvärden till Europadomstolen för mänskliga rättigheter men enligt Reuters kommer fallet inte att hinna behandlas före OS som invigs 23 juli.

Semenya som vägrar att låga medicinera ner sina naturligt höga testosteronvärden stod inför valet att tävla på 200 eller 5000 meter och har valt det senare alternativet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.