Semenya utklassade motståndet i Diamond League

Uppdaterad
Publicerad

Caster Semenya verkar inte ha påverkats av allt snack kring CAS-domen som kom i veckan. I kvällens tävling utklassade Semenya motståndet på 800 meter, och vann med nästan tre sekunders marginal. Hon tog därmed sin 30:e raka seger på distansen.

– Det handlar om att inspirera världen och visa att allt är möjligt om du tror på det, säger hon i SVT:s sändning.

Semenyas tid, 1:54:98, var världsårsbästa på 800 meter, och 73 hundradelar från Semenyas personliga rekord. Och den tiden kommer alltså efter en tid där Semenya varit i fokus, men det är inget som påverkat henne säger hon.

– Det är inget som är svårt med livet. För mig handlar inte livet om personliga grejer, jag sätter personliga problem åt sidan och levererar.

Semenya säger att hon inte vill fokusera på det negativa som cirkulerar runtom henne, och att hon bara fortsätter tävla.

– Jag har välsignad som har en så bra talang. Och när du lever med gud så kan inget stoppa dig från att leverera.

Påverkas inte av negativiteten

Och allt snack som har varit, det är inget som påverkat henne personligen.

– Det finns inget svårt i den här världen. Om det finns något problem, så får du hitta ett sätt att lösa det. Det handlar inte om vad andra säger, det är deras åsikter. Det hindrar inte mig från att leva. Jag är en människa, de är människor, och ingen vet vad de gör i den här världen. Vi är bara här och lever ett temporärt liv. Så jag tänker inte slösa min tid på att fokusera på negativitet. Jag ska bara njuta av min tid, och leva.

Tvåa blev Francine Niyonsaba från Burundi på 1:57:75, och trea amerikanskan Ajee Wilson på 1:58:83.

Bakgrund: Friidrottens könsregler

För ett år sedan beslutade Internationella friidrottsförbundet (IAAF) om nya regler för hyperandrogena kvinnliga medeldistanslöpare med extremt höga halter av testosteron. Från november 2018 skulle de vara tvungna att sänka testosteronhalten genom medicinering för att få tävla internationellt.

Skälet till beslutet var att få till rättvisa förhållanden i tävlingarna.

Den sydafrikanska stjärnan Caster Semenya överklagade IAAF:s beslut till idrottens skiljedomstol (Cas). IAAF beslutade senare att skjuta på införandet av de nya reglerna i väntan på Cas beslut.

Svenskan Angelica Hirschberg, obstetrik- och gynekologiprofessor vid Karolinska Institutet, vittnade i Cas för IAAF:s räkning.

Hon har forskat kring androgener och deras koppling till fysisk prestationsförmåga hos kvinnliga olympiska idrottare och funnit att det finns ett samband mellan hög testosteronhalt och idrottsframgångar hos kvinnor.

Forskare som nyligen har presenterat en studie i British Medical Journal menar att det är en myt och att det i stället är talang som ligger bakom framgångarna.

IAAF:s nya regler har kritiserat av många. FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC), anser att de kan vara ett brott mot internationella normer för mänskliga rättigheter.

Idrottare som Billie Jean King, Abby Wambach, Hedvig Lindahl, Serena Williams och Martina Navratilova har öppet tagit ställning för Semenya.

Den 1 maj dömde Cas till IAAF:s fördel.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.