Pallen vid OS i Rio de Janeiro 2016: Silvermedaljören Francine Niyonsaba, vinnaren Caster Semenya och trean Margaret Wambui. Foto: TT

Semenyas konkurrent vill se ny tävlingsklass

Uppdaterad
Publicerad

Caster Semenya får inte tävla på favoritdistansen 800 meter på grund av för höga testosteronnivåer. Nu säger konkurrenten, Margaret Wambui, att en ny tävlingsklass borde införas.

– Det är fel att stoppa folk från att göra det de är bra på, säger Wambui.

2018 införde det internationella friidrottsförbundet, World Athletics, en regel som förbjuder hyperandrogena kvinnor från att tävla på distanser från 400 upp till 1609 meter (engelska milen). Anledningen är att deras höga testosteronnivåer bedöms ge dem en för stor fördel.

Det mest uppmärksammade fallet är sydafrikanska Caster Semenya, som vunnit dubbla OS-guld på 800 meter men som nu stoppats från att tävla på favoritdistansen. Semenya bestred regeln i idrottens skiljedomstol, Cas, men förlorade där och Schweiz högsta domstol valde sedan att inte ta upp fallet. Semenya har nu tagit fallet till Europadomstolen för mänskliga rättigheter som dock inte lär hinna behandla ärendet före OS.

Hela prispallen stoppad

Alla tre medaljörer från OS i Rio 2016 har stoppats på grund av reglerna om testosteronnivåer. Kenyanskan Margaret Wambui, som tog brons bakom Semenya i Rio (burundiskan Francine Niyonsaba tog silver), säger att problemet skulle kunna lösas genom att införa en tredje tävlingsklass, för just hyperandrogena löpare.

– Det vore bra om en tredje kategori infördes, det är fel att stoppa folk från att göra det de är bra på, säger hon till BBC.

”Kan motivera andra”

Redan 2018 lyftes frågan om en tredje tävlingsklass, men förslaget fick inget gehör hos vare sig aktiva eller World Athletics. Wambui är enligt BBC den första löparen som öppet stöttar idén.

– Vi skulle vara de första att tävla i den klassen. Det skulle kunna motivera andra, som döljer sitt tillstånd, säger hon.

– Vi kan visa dem att det inte är deras fel, det är så de skapades, och att de inte gjort något fel.

Semenya  och Wambui kommer troligen inte att delta i Tokyo. Däremot kvalade tvåan från Rio, Niyonsaba, in på 5000 meter vid tävlingen i Montreuil, Frankrike, i tisdags. Hon slutade fyra på 5000 meter på tiden 14.54,38 och var klart under kvaltiden på 15.10.

ARKIV: Semenya-fallet: Detta har hänt (31 juli 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.