Hanna Hermansson vid EM i Berlin förra året. Foto: TT.

Semenyas svenska konkurrent om rätts­processen: ”Någon blir lidande”

Uppdaterad
Publicerad

OS-mästaren Caster Semenyas kamp för att få tävla med sina naturligt höga testosteronvärden har varit en följetong den här våren och försommaren. IAAF vill att hon medicinerar ner sina värden men just nu kan sydafrikanskan kan tävla som vanligt efter att Schweiz högsta domstol gett henne rätt.

Det är inte bara en komplicerad juridisk process. Hennes svenska konkurrent på 800 meter, Hanna Hermansson är kluven:

– Jag vet inte, jag rättar mig bara efter vad man bestämmer. Det finns inget rätt eller fel, egentligen. Det är någon som blir lidande hur det än blir. Fördelen när hon springer är att tempot dras upp i de loppen och vi får snabbare tider. Bara man bestämmer sig så får man köra efter det, säger Hermansson till SVT Sport.

Men vad tycker du? Ska hon medicinera ner sina värden?

– Alltså det låter lite extremt att behöva göra något emot hur man är född. Men å andra sidan är det en stor fördel som de har, jag är 50/50 där. Jag vet inte. Några blir lidande hur det än blir, säger Hermansson.

Lindh vill inte kommentera processen

Lovisa Lindh håller det svenska rekordet på 800 m med 1.58,77 från 2017. Hon vill inte kommentera processen kring Semenya överhuvudtaget.

– Ingenting. Jag har valt att inte lägga någon energi på det eller att kommentera det överhuvudtaget, säger hon med ett leende.

Det internationella friidrottsförbundet IAAF driver processen för att Semenya ska medicinera ner sina naturligt höga testosteronvärden och det svenska friidrottsförbundet stöder den processen. 

Den förväntas avgöras av Schweiz högsta domstol strax efter midsommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.