Stavhoppslegendaren Sergej Bubka hyllar Armand Duplantis. Foto: Bildbyrån

Sergej Bubkas hyllning till Duplantis: ”Ingenting är omöjligt”

Uppdaterad
Publicerad

I den främsta stavhoppsfinalen genom tiderna bärgade Armand Duplantis guldet efter att ha flugit över 6,05 – det näst högsta utomhushoppet genom tiderna. Nu hyllas han av rekordhållaren Sergej Bubka.

”Ingenting är omöjligt för honom, han har en lovande framtid och jag önskar honom all lycka”, skriver han till SVT Sport.

Armand Duplantis tog 6,05 på första försöket och gick upp i en ensam ledning i söndagens rafflande stavhoppsfinal. Varken tvåan Timur Morgunov eller trean Renaud Lavillenie kunde rå på 18-åringen och den svenska stavhoppstalangen kunde därmed kalla sig för Europamästare.

”Jag njöt verkligen av att kolla på stavhoppsfinalen i Berlin. Det var en vacker kamp med många känslor och en väldigt fin inramning av mästerskapet. Jag vill tacka och gratulera killarna – Armand Duplantis, Timur Morgunov och Renaud Lavillenie som gjorde finalen oförglömlig! Dessa idrottare förtjänar en stor respekt för att tävla på sådana höjder, det var verkligen fantastiskt”, skriver Sergej Bubka i ett mejl till SVT Sport.

Friidrotts-EM

”Väldigt lovande framtid”

Hoppet blev det näst högsta utomhushoppet genom tiderna, det är bara legendaren Sergej Bubka som har hoppat högre än Duplantis utomhus då hans rekord på 6,14 från 1994 fortfarande står fast.

”Armand borde fortsätta att jobba på sig själv, utvecklas och ta steg nästa framåt. Ingenting är omöjligt för honom och han kommer inte att nöja sig med det han har uppnått utan göra allt för att nå sitt mål. Allt beror endast på honom själv”, skriver Bubka.

Hur skulle du beskriva Armand Duplantis som idrottsman?

”Han är en lysande och lovande idrottare. Under min karriär tävlade jag tillsammans med hans pappa – Greg, och det är kul att se att stavhoppstraditionen fortsätter. Armands 6,05 var fantastiskt just eftersom endast fyra stavhoppare har klarat den höjden tidigare och han blev den femte – som 18-åring! Han har en väldigt lovande framtid framför sig och jag önskar honom all lycka”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-EM

Mer i ämnet