Om kriget i Ukraina skulle ta slut är 79 ryska friidrottare redo att få tävla internationellt under neutral flagg. Den 24 februari är det årsdagen av det ryska anfallskriget dirigerat av president Vladimir Putin. Foto: TT

Sex ryska friidrottare får klartecken – men stoppas av kriget

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella friidrottsförbundet, World Athletics, har gett sex ryska friidrottare klartecken att få tävla under neutral flagg. De kommer dock inte att bjudas in till några tävlingar så länge kriget i Ukraina pågår.

Om kriget i Ukraina skulle ta slut kommer Nikita Anishchenkov (höjdhopp), Artem Chermoshanskiy (längdhopp), Maksim Pianzin (gång), Nikita Kurbanov (höjdhopp) Danil Chechela (längdhopp) och Marina Kovaleva (långdistanslöpning) att få tävla internationellt efter att antidopningsmyndigheter också gett klartecken efter att de vistats i en ”ren miljö”. 

I nuläget kan inte några ryska friidrottare kvala in till OS i Paris 2024 – trots att IOK försöker öppna dörren på glänt.

”Skulle visa att terrorism accepteras”

Ukraina motsätter sig starkt ryskt deltagande i stora internationella mästerskap.

– Det skulle visa att terrorism på något sätt accepteras, säger Ukrainas president Volodomyr Zelenskij.

Det ryska friidrottsförbundet har varit internationellt avstängt sedan 2015 efter att Wada slagit fast att systematisk dopning förekommit i landet. Dock har aktiva kunnat delta i mästerskap under neutral flagg.

Sedan tidigare finns 73 aktiva uppsatta på WA:s lista över ryska friidrottare som kan få delta under neutral flagg – om kriget i Ukraina tar slut.

Nästa internationella friidrottsmästerskap är inomhus-EM i Istanbul 2-5 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.