Sifan Hassan. Foto: TT

Sifan Hassan: ”Chockad över domen”

Uppdaterad
Publicerad

Stjärntränaren Alberto Salazar stängs av i fyra år för dopningsbrott.

Nu kommenterar en av hans löpare domen som skakar om friidrotts-VM.

– Jag är chockad över domen, säger världsmästaren på 10 000 meter Sifan Hassan.

Uppgifterna slog ner som en bomb. Salazar, som tränat bland annat legendaren Mo Farah mellan 2011-2017, stängs av för dopningsbrott. 61-åringen ska ha försett aktiva med testosteron och ha manipulerat dopningsprov. Ackrediteringen togs ifrån Salazar när domen blev känd.

Två av finalisterna på dagens 800 meter, Donavan Brazier och Clayton Murphy, tränas av honom. En annan är Sifan Hassan som vann guld på 10 000 meter i förrgår.

– Jag är chockad över domen, speciellt eftersom jag förbereder mig inför mitt nästa lopp i VM. Jag vill trycka på att utredningen fokuserar på en tid innan jag gick med i Oregon-projektet och det har därför ingen koppling till mig. Jag kände till den pågående utredningen när jag anslöt och jag har alltid haft ett rent samvete. Jag är ledsen över att tajmningen gör att mitt VM rubbas, men jag kommer fokusera all min energi på mitt nästa lopp och min prestation på 1500 meter, säger hon. 

Även Mo Farah har kommenterat uppgifterna.

”Jag lämnade NOP 2017 men som jag alltid har sagt, jag tolererar inte någon som bryter reglerna eller som passerar en gräns. En dom har gjorts och jag är glad att det har fått ett slut”, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.