Löparstjärnan Sifan Hassan gör maratondebut i London. Foto: Bildbyrån.

Sifan Hassan inför maratondebuten i London: ”Nyfiken”

Uppdaterad
Publicerad

Giganten Sifan Hassan kommer att göra maratondebut på söndag i London. Hon kommer från en tuff träningsperiod under ramadan då hon fastat.

– Jag känner både nervositet och nyfikenhet på samma gång, säger nederländskan inför loppet.

Arrangören har skrapat ihop det starkaste maratonfältet i historien. Förutom Hassan, som har två OS-guld och två VM-guld i banlöpning, kommer den regerande mästaren i London: Yalemzerf Yehualaw, världsrekordhållaren Brigid Kosgei och OS-mästaren Peres Jepchirchir, vilket gör att arrangören hoppas på en förbättring av världsrekordet på 2.14.04.

30-åriga Hassan, som älskar tuffa utmaningar, sprang hem 5 000  och 10 000 meter i Tokyo-OS 2021 och kopplade på 1 500 meter på den osannolika trippeln där hon bärgade bronset. Som troende muslim har han fastat under ramadan från morgon till kväll 22 mars till 20 april, vilket varit påfrestande.

– Jag känner både nervositet och nyfikenhet på samma gång. Kommer jag att besegra maratonbanan eller kommer den att besegra mig? frågar sig Hassan enligt Reuters. Hon vill inte uttala sig om något tidsmål.

Mo Farah springer sitt sista maraton i London

Om debuten går bra kan hon tänka sig att springa ett maraton även i höst. Hassan understryker sin kärlek till banlöpningen och vet inte om maraton kommer att ingå i planen till OS i Paris 2024.

Den brittiske ikonen Mo Farah, 40, har rundat av karriären steg för steg.

– Det kommer inte att bli mitt sista maratonlopp men jag tror att det kommer att bli mitt sista London Marathon, säger han enligt CNN.

Polisen har tagit höjd för att tävlingen, som lockat 45 000 anmälda, kan störas av aktivister.

MER LÖPNING: Åskådare tog sig in och lyfte upp segraren på 5 000 meter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alla ville fira Gudaf Tsegay efter hennes seger på 5000 meter. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.