Arkivbild. Sifan Hassan satte världrekord på hemmaplan. Foto: TT

Sifan Hassan satte världrekord på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

Nederländskan Sifan Hassan, 28, satte världsrekord på 10 000 meter på Contintental Tour-tävlingen i Hengelo. Den nya rekordtiden är 29,06,82.

– Det här är något jag bara hade kunnat drömma om, säger hon till World Athletics.

Sifan Hassan kom till tävlingen på hemmaplan med målsättningen att sätta ett nytt världsrekord och lyckades med marginal. Hon sprang i mål på en tid som är över tio sekunder bättre än någon har sprungit tidigare.

Hon passerade farthållaren redan efter sex minuter och fick genomföra loppet själv med hjälp av en ljushare. Då hon passerade mållinjen sträckte hon ut armarna och kunde knappt tro sina ögon.

Det var etiopiskan Almaz Ayana som hade det tidigare världsrekordet på 29.17,45. Det sattes på OS i Rio de Janeiro 2016.

Sifan Hassan har två VM-guld på meritlistan och nu även ett världsrekord. Det som saknas är ett OS-guld men hon har goda chanser inför spelen i Tokyo i sommar.

– Det här är den perfekta bekräftelsen på det hårda jobb vi har gjort inför Tokyo. Jag är så glad över att jag får dela det här rekordet med de nederländska fansen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.