EM-silvermedaljören i terränglöpning, Aras Kaya (vänster), slutade tolv sekunder efter Robel Fsiha i Lissabon. Bronset gick till italienaren Yemaneberhan Crippa (höger). Foto: TT

Silvermedaljören bakom Fsiha: ”Han fuskade”

Uppdaterad
Publicerad

Europamästaren i terränglöpning, Robel Fsiha, har fastnat i ett dopningstest.

Nu kräver EM-tvåan Aras Kaya att svensken överlämnar sin guldmedalj.

– Europeiska förbundet måste förklara mig som vinnare nu, säger löparen till Aftonbladet.

Svensk idrott har drabbats av två dopningsskandaler inom loppet av bara en vecka.

Efter måndagens besked att Jenny Fransson testats positivt för den anabola steroiden metyltestosteron, blev det på fredagen känt att även den svenske EM-guldmedaljören i terränglöpning, Robel Fsiha, åkt fast i en kontroll.

I december förra året skrällde 23-åringen i den portugisiska huvudstaden Lissabon och slutade etta i EM, tolv sekunder före den turkiske tvåan Aras Kaya. Men nu står det klart att Fsiha, ursprungligen från Eritrea och beviljad svenskt medborgarskap 2018, testats positivt för en förbjuden substans bara ett par veckor före sin EM-triumf.

”Besviken på killen”

Silvermedaljören Kaya har inte tagit emot dopningsbeskedet med ro.

– Jag är besviken på killen. Han fuskade när alla andra var rena, säger 25-åringen till tidningen.

Kaya räknar med att Fsiha kommer att fråntas sin guldmedalj och att han själv inom kort kommer bli titulerad ny Europamästare.

– Jag hoppas att det blir så. Han var inte ren, så Europeiska förbundet måste förklara mig som vinnare nu, säger Aras Kaya till Aftonbladet.

Robel Fsiha har till den 14 februari på sig att meddela om han vill ha ett B-prov analyserat.

KLIPP: Svenske Europamästaren Robel Fsiha avstängd för dopning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.