Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Simon Petterssons tankar om det bristande självförtroendet. Foto: Bildbyrån

Diskuskastaren Simon Pettersson om tunga säsongen: ”Börjar tvivla”

Uppdaterad
Publicerad

Diskuskastaren Simon Pettersson, 29, har haft en tung sommar.

Säsongsbästat på 64,60 satte han i juni och är långt ifrån det personliga rekordet från i fjol på 70,42.

– När jag haft så många dåliga tävlingar börjar man tvivla och man känner att man inte är där man vill vara, säger han till SVT Sport.

Precis som stora delar av den här säsongen blev SM i Söderhamn en besvikelse för Simon Pettersson.

– Det var inte vad jag hade hoppats på. Jag har nästan sagt så efter varje tävling nu känns det som, säger han till SVT Sport.

Faktum är att Petterssons år varit det tyngsta på länge. Hans säsongsbästa ligger på 64,60, vilket är hans sämsta notering sedan 2016. Med knappt tre veckor kvar till VM i Budapest börjar tiden bli knapp för 29-åringen att hitta formen.

– Fysiskt sett känner jag mig ganska bra. Det är inga större skillnader där. Men det ena föder det andra. I och med att tekniken och tajmingen krånglar så sätter det sig på självförtroendet, berättar han.

”Har varit allt annat än stabilt”

Hur jobbar du med det mentala?

– Det handlar mycket om att få bra träningspass och få kast efter kast som känns okej. Jag behöver känna att det är på rätt väg, så ska jag kunna övertala mig själv inför VM att det börjar bli bra.

– Det är väl det som är målsättningen nu inför VM. Att bli någorlunda stabil. Som det sett ut i sommar har det varit allt annat än stabilt.

Två tävlingar kvarstår för Petterssons del innan VM-allvaret börjar.

– Jag uppfattar ingen stress i dagsläget. Kollar man på min statistik i sommar så är det inte så mycket som talar för mig egentligen. Det har inte varit på den nivån som det bör vara. Men det var lite liknande förra året inför Eugene och då löste det sig ganska bra i slutändan, säger Pettersson som kastade 67,00 i VM-finalen i fjol och blev femma.

Två år sedan OS-silvret

Har du lägre krav på dig själv det här mästerskapet?

– Jag gillar att ha höga krav på mig själv ändå. Det är ett sätt att utvecklas på. I dagsläget skulle jag inte säga att kraven är mindre än vad de var i början av säsongen. Sen får vi se hur kroppen känns och hur allting upplevs.

Pettersson vet i alla fall att kapaciteten finns där. Det var i går exakt två år sedan 29-åringen bärgade ett OS-silver i Tokyo.

– Det är häftigt att folk än i dag kommer fram och gratulerar en. Jag är väldigt tacksam att folk blir positivt påminda om det, säger han.

GUIDE: Tävlingsprogram för friidrotts-VM 2023

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.