Simon Pettersson. Foto: Bildbyrån

Simon Pettersson VM-redo efter långa kastet: ”Extremt skönt”

Uppdaterad
Publicerad

Diskuskastaren Simon Pettersson kastade nytt personligt rekord i går med 66,39. Det lossnade efter att han gått tillbaka till förra årets teknik.

– Det känns extremt skönt nu när VM närmar sig. Det har varit en frustrerande säsong, säger Pettersson till SVT Sport.

Det var under en tävling i Växjö som 25-årige Simon Pettersson slog till med sitt längsta kast i karriären. 66,39 är en ökning av hans personbästa med över en halvmeter, och ett skönt formbesked inför VM som startar om två veckor.

– Ja, verkligen. Det känns verkligen skönt att jag är på väg åt rätt håll. Det har varit en väldigt knackig säsong, en frustrerande säsong, säger Pettersson till SVT Sport.

– Det har känts som att jag har stått och stampat. Den fysiska formen har varit bra men jag har inte fått ihop det tekniskt. Så för två och en halv vecka sedan bestämde Vesteinn (Hafsteinsson, tränare) att jag skulle gå tillbaka till hur jag gjorde förra året, och rätt som det var så började det fungera. Det känns extremt skönt nu när VM närmar sig.

Diskuskval om exakt två veckor

VM i Doha inleds fredagen den 27 september och dagen efter, om exakt två veckor, är det dags för herrarnas diskuskval. För två år sedan överraskade Simon Pettersson stort genom att ta sig till final.

Målet är detsamma i år. Men före VM väntar ett förläger i Rom innan flyget går till Doha den 26 september.

– Det första målet är alltid att ta sig till final. Det är alltid någon som faller och någon som överraskar, så det är absolut det första målet och det jag fokuserar på.

Känner du att du är där du vill vara?

– Ja, mycket närmare än vad jag var för någon månad sen i alla fall. Det känns skönt att få tio dagar i Rom också, lite miljöbyte och varmare väder. Kroppen brukar må lite bättre då.

Hyllar Daniel Ståhl

Säg diskus och de allra flesta svenskar tänker på Daniel Ståhl, världens bästa diskuskastare i år med sitt monsterkast på 71,86 från i somras. Men Simon Pettersson ser mest fördelar med att stå i skuggan av giganten Ståhl.

– Han får verkligen det han förtjänar. Det är extremt kul och jag tror egentligen bara det är bra för svensk diskus att ha en sådan som honom. Jag tror han underlättar för alla så det är bara tacksamt.

Han drar fram diskusen i strålkastarljuset?

– Ja, verkligen. Och det är lättare att utvecklas själv också när man ser de längderna som han kastar. Mitt kast i går gör han ganska lätt varje träning, så det gör det lite enklare att få mindre respekt för de längderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.