Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

31-årige Jonas Glans under EM-kvalgränsen på 5000 meter

Uppdaterad
Publicerad

På GP-tävlingen i Söderhamn gjorde Jonas Glans sitt livs lopp på 5000 meter. 31-åringen var helt överlägsen, sänkte sitt personbästa med över 15 sekunder och klarade kvalgränsen till EM i München.

– Jag har inte riktigt tänkt att jag är på den här nivån. Jag vet inte vad jag ska säga, säger han.

På förhand var talangen Emil Danielsson det stora affischnamnet i 5000-metersloppet. Men i stället bjöd veteranen Jonas Glans, tidigare med efternamnet Leandersson, på kvällens prestation. 

Han var den enda i startfältet som orkade hänga med i norska haren Narve Gilje Nordås tempo och lämnade de andra löparna långt bakom sig redan med två varv kvar att springa.

Till slut var det en jakt mot klockan, men Glans visade inga tecken på trötthet och fullkomligt krossade sitt personliga rekord med över 15 sekunder och var i mål på tiden 13.20,85.

Kunde knappt tro det själv: ”Men det var asbra”

Det är klart under EM-kvalgränsen på 13.24,00. I intervjun efteråt var han hur cool som helst.

Vi sitter här och öser beröm över dig...  

– Ni kan lugna ner er med det. Men ja, det var bra. Jag förvånade mig själv väldigt mycket. Men det var asbra. Jag ska inte säga något annat, säger Jonas Glans i SVT:s sändning.

Du är väldigt blygsam?  

– Ja, jag har inte riktigt tänkt att jag är på den här nivån. Jag borde varit på denna nivån för flera år sedan. Men som alla friidrottare säger: det har varit mycket skit däremellan. Så jag har väl inte vågat tänka att jag är här. Jag tycker det är skönare för mig spela ner förväntningarna.

Instruktionerna till haren: ”Öka inte”

Glans, tävlandes för Malmö AI, passade också på att hylla haren Nordås som drog de första 4000 metrarna och som tidigare under kvällen hade sprungit 1500 meter. Norrmannen var dessutom nyligen hemkommen från VM i Eugene.

– Det var fantastiskt. För jag antar att han hade sega ben. Men han gjorde ett jättejobb. Och Per Skoog (tränare) som ropade “splitsen” (mellantiderna) sade till honom att öka, men jag sade till honom: “öka fan inte, bara fortsätt så länge du orkar istället”. 

EM i München inleds den 11 augusti. Förhoppningsvis finns Jonas Glans med då – om han får ledigt.

Vad gör du om sådär två och en halv vecka?

– Jag har jobb då, så får hoppas en kollega kan ställa upp, säger han.

I en första version av artikeln stod att Jonas Glans sprang på 13.20,25 men rätt tid är alltså 13.20,85.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.