Zharnel Hughes var överlycklig efter sitt brittiska rekord – som han skrev ner i förväg. Foto: TT

Skrev ut tiden i förväg – sedan slog han Linford Christies 30 år gamla rekord

Uppdaterad
Publicerad

Zharnel Hughes vann 100 meter i New York på 9,83 och förpassade legendaren Linford Christie ur historieböckerna. 27-åringen övertog Christies 30 år gamla brittiska rekord. Redan före loppet skrev han ner segertiden.

Det låter nästan osannolikt att Hughes redan före loppet skulle veta att han skulle springa på 9,83 –  och förbättra sitt fem år gamla personrekord med åtta hundradelar men så gick det till, enligt egen utsago.

– 9,83 är en dröm och jag skrev ner tiden i morse. Jag kan inte fatta det. Min tränare sa till mig att jag skulle sätta personrekord i New York, uppger han för det internationella friidrottsförbundet. Tiden är även världsårsbästa.

Hughes kom med en enorm finish den sista halvan av loppet och var en tiondel före den jamaicanske talangen Ackeem Blake. Hughes förbättrade Christies brittiska rekord med fyra hundradelar.

Ser fram emot att få träffa Christie

– Jag har den största respekt för Linford. Han hjälper mig så mycket när jag i  Storbritannien och ibland är han med mig på träning. Jag ser fram emot att träffa honom, skaka hand med honom och säga att det verkligen var på tiden, säger Hughes som nog är ganska nöjd att han valde Continental Tour-galan i New York istället för lag-EM i Chorzow, Polen.

Den ende som sprungit snabbare på Icahn-stadion är Usain Bolt som satte världsrekord med 9,72 för 15 år sedan. Hughes har samma tränare som Bolt hade under sin framgångsrika karriär, Glenn Mills.

– Jag såg dem framför mig och tänkte: ”Nu kommer jag efter er”, säger Hughes som är andra europé genom alla tider. Endast 2021 års OS-mästare, italienaren Marcell Jacobs, är bättre med sina 9,80.

KLIPP: Kulstöterska sprang 100 meter häck på EM –  se det udda loppet (24 juni 2023)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.