Chijindu Ujah, Zharnel Hughes, Richard Kilty och Nethaneel Mitchell-Blake poserar med sina silvermedaljer efter 4x100 meter vid OS i Tokyo förra året. Foto: TT

Brittisk ilska efter förlorat OS-silver: ”En individs försumlighet blev förödande”

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett positivt dopningsprov på Chijindu Ujah är det nu fastställt att Storbritannien blir av med OS-silvret på 4x100 meter från Tokyo förra sommaren. Själv stängs han av i 22 månader.

”En individs försumlighet blev förödande för hela stafettlaget”, skriver det brittiska friidrottsförbundet.

Ujahs dopningsprov visade spår av de förbjudna substanserna ostarin och S-23, som underlättar muskelbyggande.

Ujahs retroaktiva dom från 6 augusti 2021 kortas från två år till 22 månader, en förkortning på två månader som gör att han kan vara med på VM i Budapest, detta efter att ha erkänt förseelsen.

Tokyo 2020

Friidrottens integritetsorganisation AIU och den internationella antidopningsorganisationen Wada har bedömt att Ujah inte har fått i sig substanserna medvetet och kommer att kunna tävla igen från och med 5 juni nästa år.

”Vid minsta tvivel ska man avstå”

Ujah bedöms ha fått i sig preparaten som har samma effekt som testosteron via spetsat kosttillskott.

– Att ta kosttillskott är riskabelt för idrottare eftersom de kan vara kontaminerade eller till och med förorenade med förbjudna ämnen. Idrottare är skyldiga sina medtävlande att vara hundra procent säkra innan de stoppar i sig något i kroppen. Om det finns minsta tvivel ska man avstå, säger AIU:s chef Brett Clothier enligt BBC.

På det brittiska friidrottsförbundet finns en stor besvikelse på Ujahs agerande.

”En individs försumlighet att uppfylla sitt åtagande för ren friidrott – en av de väsentliga skyldigheterna för att representera Storbritannien och Nordirland – hade en förödande inverkan på hela stafettlaget, inte minst för de andra idrottarna som tävlade tillsammans med Ujah i OS-finalen”, skriver förbundet i ett uttalande.

Italien vann stafetten. Ny tvåa är Kanada och Kina ny bronsmedaljör.

MER FRIIDROTT: Duplantis reaktion på bilderna i nya filmen: ”Lite cringe”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet