Axel Härstedt har anmälts till förbundet. Foto: Bildbyrån

SM-medaljören anmäld för att ha psykat Daniel Ståhl

Uppdaterad
Publicerad

Axel Härstedt, 33, tog SM-brons i diskus men blev kort därefter anmäld till Svenska friidrottsförbundet. Det på grund av att hans beteende under tävlingen.

”Så här ska det aldrig behöva bli”, skriver Härstedt i ett sms till SVT Sport.

Axel Härstedt protesterade för att SM-guldmedaljören och stjärnan Daniel Ståhl hade en reva i sina tights, vilket inte är tillåtet.

”Jag tyckte att det var fel att låta Daniel bryta mot reglerna som vi andra följde och att han ignorerade att han av grenledaren blev tillsagd att göra första kastet i hel tävlingsdräkt efter att jag påpekat det. Lät sen ändå bli att lämna in en skriftlig protest eftersom detta inte påverkade hans prestation. Gratulerade honom istället till en välförtjänt seger och vi log och hälsade.”, skriver Härstedt till SVT Sport.

Till Expressen förklarar domaren Anna Forsberg vad som hände.

– Precis innan Daniel ska göra sitt första kast så kommer Axel och protesterar för att Daniel har en reva i byxan. ”Han kan inte kasta i trasiga tävlingskläder”, säger Axel. Jag svarar att jag inte kan stoppa Daniel från att göra sitt kast, men till nästa kast vill jag att Daniel åtgärdar det där. Regelboken säger nämligen att kläderna ska vara hela och rena, säger hon.

KLIPP: Ståhl över 68 meter – för sjunde gången på raken (15 augusti 2020)

”Betedde sig illa”

Ståhl tog sedan på sig ett par shorts och kastade vidare, men trots att den klädseln var godkänd säger Forsberg att Härstedt fortsatte att protestera.

Efter tävlingen anmäldes Härstedt av tävlingens fyra Jakob Gardenkrans. Gardenkrans menar att han förutom protesten även försökte psyka sina motståndare.

– Han betedde sig illa och lämnade in protester. Han försökte psyka mig, Daniel (Ståhl) och Simon (Pettersson). Han ville att vi inte skulle kasta långt och det är väldigt tråkigt, säger han till SVT Sport.

På vilket sätt psykade han?

– Det är nästan svårt att beskriva. Han sade en del onödiga saker och han störde helt enkelt vårt tävlande.

Kollade möjliga övertramp

I sms:et beskriver Härstedt sin sida av det inträffade:

”Under tävlingen ville jag själv se några av Simons, Daniels och Jakobs kast för att se om de trampade eller ej så jag ställde eller satte mig på huk cirka fem meter från buren, på sidan, inte framför. Jakob sade inget till mig under tävlingen och begärde inga omkast vad jag vet men sa efteråt att han blev störd och var väldigt besviken. Simon sa att han inte känt sig störd av det. Jakob var också arg för att jag protesterat mot Daniel. Har skrivit och försökt be om ursäkt. Så här ska det ju aldrig behöva bli.”

Efter tävlingen anmälde Gardenkrans händelserna.

– Jag har gjort en muntlig anmälan till Svenska friidrottsförbundet och det arbetet pågår. SM är ju inte slut än. Förbundet har agerat väldigt bra och hjälpt mig mycket i detta. Allt ska göras på rätt sätt och alla parter ska höras, så tror jag det ligger till, säger han.

Härstedt om att bli anmäld:

”Jag tycker det är otroligt tråkigt. Jakob och jag har varit vänner länge och kunnat prata om allt. Det var första och säkert sista gången jag protesterade på en tävling och har inte blivit anmäld för något tidigare.”

”Väldigt tråkigt”

Till Expressen säger SM:s tävlingsledare Anders Gustafsson att Härstedt inte kan bli fråntagen sin medalj. Anmälan finns inte skriftligt hos förbundet än, men då den kommer in ska styrelsen ta upp den.

Gardenkrans förväntar sig inga särskilda konsekvenser av sin anmälan.

– Jag tycker att friidrott är väldigt roligt, men igår var det väldigt, väldigt tråkigt. Jag tycker att inte att det ska vara så. Jag ville bara lyfta det och hoppas att det inte händer igen.

SVT Sport har pratat med Daniel Ståhl, men han ville inte kommentera händelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.